Parta pěti mladých lidí se proto rozhodla, že založí občanské sdružení. To oficiálně spatřilo světlo světa letos na jaře. Za tu dobu zvládli zorganizovat výstup na Křížový vrch neboli cestu na Olymp a v květnu připravili čtyřkilometrový májový běh.

„Chceme pořádat alternativní akce, které nedělá Městské kulturní středisko Stod. Kromě menších akcí plánujeme i ty větší," vysvětluje Pavel Cích s tím, že jedna z těch náročnějších, neckyjáda, proběhla před dvěma týdny.

„V prosinci připravíme divadelní ochotnický festival Kulišárna," prozradil Cích.

Divadelní festival měl premiéru loni. Na ní se podílel právě Cích se dvěma kamarádkami. Jednou z nich byla členka sdružení Markéta Römanová. „Letos bychom to chtěli zvládnout jako občanské sdružení Poprask," řekl.

Sdružení hodlá probudit u veřejnosti zájem o kulturní a společenské akce. „Na jaře se konaly cestovatelské dny zaměřené na vyprávění o Novém Zélandu, Nepálu a Mount Everestu. Přednášeli lidé ze Stoda a v tomhle směru bychom chtěli pokračovat," nastínila Römanová.

Poprask zakládalo a stále tvoří pět členů. Kromě Cícha a Römanové mezi ně patří Martin Sklenář, Vendula Žaludová a Veronika Žaludová.

Název vybrali kvůli snadnému uchování v paměti lidí. „Poprask je otevřený novým členům," sdělil Cích s tím, že sdružení je podporováno městem Stod či Místní akční skupinou Radbuza.