„Poplatek za přítomnost otce či jiné osoby u porodu činí 250 korun," vypočítala mluvčí Mulačovy nemocnice Eva Milerová. Poplatek by podle ní neměl být v dohledné době změněn ani zrušen.

Zrušení poplatku se ode dneška netýká pouze Fakultní nemocnice (FN) Plzeň, ale přidala se také Stodská nemocnice. Ostatní krajské nemocnice zrušily poplatky za přítomnost jiné osoby u porodu již dříve. „Jako první zrušila úhradu za tuto službu v roce 2014 Rokycanská nemocnice, loni se přidaly Domažlická 
a Klatovská, ode dneška je doplní i Stodská nemocnice," potvrdil mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Zrušení poplatků však nemá na statistiky přítomnosti jiné osoby u porodu téměř žádný vliv. „Druhá osoba je u porodů přítomna v 87 až 92 procentech případů. V drtivé většině se jedná o partnera. Kromě partnerů to pak bývají třeba sestry rodiček nebo přítelkyně," vyjmenoval Kokoška. Podle něj je přítomnost otce 
u porodu vítána. „Podpora partnera má na rodičku a průběh porodu pozitivní vliv 
a podle psychologů je společné prožití této emocionální události upevňujícím prvkem ve vztahu partnerů," dodal mluvčí holdingu.

Podobný názor sdílí také ředitel FN Plzeň Václav Šimánek: „Osobně si myslím, že přítomnost otce u porodu je standardní záležitost, otec je součástí porodu. A i z tohoto důvodu jsem navrhl zrušení pětisetkorunového poplatku."

Poplatek za přítomnost jiné osoby u porodu přinášel FN Plzeň v posledních letech nemalé peníze, odborníci se však shodují, že v rámci zkvalitňování služeb je správné, že tento poplatek bude zrušen.