Velká odpadová revoluce, která měla změnit celý systém nakládání s komunálním odpadem, zas tak velkou revolucí nakonec není.

V ulicích Plzně budou totiž jezdit od 1. září stejní popeláři jako dosud a se stejnými popelářskými auty. Rovněž popelnice a kontejnery před domy ve valné většině zůstanou a budou jen přelepeny logem městské společnosti Čistá Plzeň.

Tato městská společnost přebírá od září veškerý svoz komunálního odpadu z plzeňských domácností. Aby to mohla zajistit, pronajme, resp. propachtuje si od tří soukromých svozových společností asi 70 popelářů, popelářské vozy a také nádoby na odpad. Musí to udělat, protože vlastní výběrové řízení na techniku musela zrušit. „Přihlásil se jen jeden dodavatel a to není možné podle zákona o zadávání veřejných zakázek," potvrdil už dříve jednatel Čisté Plzně Tomáš Ženatý.

Čistá Plzeň Přebírá svoz komunálního odpadu od 1. 9. 2015. Od tří svozových společností: Západočeské komunální služby (Marius Pedersen), AVE a Eliod si pronajme (propachtuje) asi 70 popelářských vozů, zaměstnance i popelnice. Za tři roky jim za to zaplatí 126 milionů korun. Nový systém zlevní Plzeňanům popelnice, ceny bude město dotovat. Zatímco dosud ročně platil majitel rodinného domu za 120litrovou popelnici vyváženou jednou za dva týdny zhruba od 1500 do 1700 Kč, nově zaplatí 732 korun.

Podle generálního ředitele Plzeňské teplárenské Tomáše Drápely jde o pronájem na tři roky. „Přijali jsme společnou nabídku tří svozových společností – Západočeských komunálních služeb (Marius Pedersen), Ave a Eliodu. Za každý rok jim zaplatíme 42 milionů korun, kontrakt je na tři roky," potvrdil Drápela. Celkem jde tedy o částku 126 milionů korun za tři roky. Drápela dodal, že na výši pachtovného má Čistá Plzeň znalecký posudek. Po třech letech pronájmu se bude rozhodovat o dalším postupu.

Pro Plzeňany se s 1. zářím změní vlastně jen cena za vyvážení popelnic. Ta bude zhruba o polovinu nižší než současná, město bude totiž svoz odpadu dotovat, což schválili zastupitelé už vloni. A také to, že pod okny jim už nebudou jezdit vozy různých společností v různých časech, ale jen ty městské, které najednou obslouží celou ulici. „Bude se jezdit podle našeho scénáře, podle naší logistiky a s našimi cenami," potvrdil Drápela.

Čistá Plzeň sídlí na Borech v ulici E. Beneše, odkud budou popeláři vyjíždět. Odpadky budou vozit do Chotíkova, nejdříve na skládku, později do nové spalovny. Ta znovu získala stavební povolení a její výstavba pokračuje.