„Tak dobře nás neplatí,“ mysleli si zřejmě popeláři, když včera ráno vysypávali kontejnery v Neumannově ulici na Slovanech. Odpadky v igelitových taškách, které o ně byly opřené, totiž bez servítků odkopli stranou, vysypali popelnice a rychle odjeli.

Na nepořádek u kontejnerů si stěžují i lidé ve Škroupově ulici v centru města. „Nevím, proč to nevyvezou, je to nekonečný kolotoč. Já to klidně naházím do popelnic, protože tu nepořádek nechci, ale to už budou zase plné, takže za dva dny nezbude nic jiného, než odkládat odpadky opět vedle,“ rozčiluje se obyvatel Neumannovy ulice.

Odpadky v létě hodně zapáchají, proto lidé z ulice nakonec nepořádek do kontejnerů ještě včera dopoledne uklidili, chování popelářů se jim ale nelíbí. „Dříve se to nestávalo, popeláři uklidili i tašky kolem. Teď jsem si ale všiml, že mají nové zaměstnance a těm je to asi jedno,“ míní Plzeňan. Odpad hyzdí i střed města. „Ve Škroupově ulici, kde sídlí několik úřadů a hejtmanství, není ani jeden koš. Hlavně že je všude vidět slogan Plzeň, hlavní evropské město kultury,“ poukazuje na nepořádek čtenář Deníku Stanislav Čása, který zaslal do redakce i fotografii odpadků v ulici. Zjistit, zda firma, která komunální odpad v Plzni sváží, musí nebo nemusí uklízet i okolí kontejnerů, není snadné.

Svoz odpadu v Západočeské metropoli totiž není jednotný a zajišťuje ho celkem pět firem na základě smluv s družstvy či majiteli domů. Deník se v podstatě dozvěděl, že některá z firem odpad okolo popelnic uklízí a jiná ne, záleží právě na smlouvě. „Svážíme 40 procent komunálního odpadu v Plzni. Naši zaměstnanci mají za úkol i úklid okolí kontejnerů, pokud není odpad vysypaný, je tedy v taškách nebo se jedná o velké kusy, například kartony,“ říká vedoucí provozu svozové firmy Becker Bohemia Josef Hrdlička.

Pokud to pracovníci neudělají, mohou si lidé u firmy stěžovat. „Kapacity odpadových nádob jsou mnohdy nedostatečné. Spousta domácího odpadu končí u popelnic, u kontejnerů na separovaný odpad, ale i v odpadkových koších. Likvidace těchto následných černých skládek stojí ÚMO 3 nemalou částku peněz z ročního rozpočtu, která by se dala využít jistě praktičtěji. Určitou změnu by měla přinést vyhláška města Plzně o odpadech, jejíž účinnost se očekává v příštím roce,“ říká Petr Baloun, vedoucí Odboru dopravy a životního prostředí ÚMOPlzeň 3.