Proč? Pryč ji posílá Krajský úřad. A to jen pár týdnů poté, co plzeňští zastupitelé odhlasovali, že budovu dostane kraj od města darem. Kraj si budovu vezme, jenže Ponton se mu tam nelíbí. „Prostory potřebujeme pro jiné účely,“ potvrdila mluvčí Krajského úřadu Alena Marešová. Má se sem totiž nastěhovat konzervatoř, jejíž budova v Tylově ulici se bude kompletně rekonstruovat. Mluvčí kraje sice podotkla, že písemnou výpověď zatím Ponton nedostal. To ale na záměru vystěhovat jej nic nemění a je to otázka času.

„Proběhnou k tomu ještě jednání,“ dodala mluvčí. Ředitel Pontonu Jakub Václavů potvrdil, že schůzku na Krajském úřadu už absolvoval. „Oznámili nám, že se máme vystěhovat do tří měsíců, ale usmlouvali jsme to až na 1. srpen,“ uvedl.

Stěhováním jsou překvapeni a cítí se ohroženi. „Existujeme 22 let a 15 let sídlíme v Podmostní,“ uvedl Jakub Václavů s tím, že prostor je pro ně klíčový. Organizace v něm totiž nabízí dětem převážně ze sociálně slabých rodin školičku, hudebnu, klubovnu i venkovní hřiště, kde si mohou místo odpoledního potulování po ulicích zahrát, udělat si úkoly, sportovat. „Denně projde školkou asi 50 dětí,“ dodává Václavů. Prostory, které organizace v Podmostní zabírá, čítají zhruba 500 m2. Před vystěhováním musí Ponton uvést veškerý prostor do původního stavu.

Soud v Plzni rozhodoval o vazbě pro pašeráky cizinců
Pašeráky lidí poslal soud do vazby

Primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) řekl, že stěhování není definitivní. „Teprve jsme schválili záměr budovu kraji předat, nemohou dávat výpovědi,“ uvedl. Slíbil, že město se tomu bude snažit zabránit, a pokud nakonec Ponton skutečně přijde o střechu nad hlavou, podá mu radnice pomocnou ruku.

Darování školy v Podmostní ulici kraji bylo součástí balíku týkajícího se několika lukrativních budov, které město kraji dá bezúplatně nebo prodá na splátky. Jde například o objekt ve Smetanových sadech, kde sídlí Studijní a vědecká knihovna, nedalekou konzervatoř v Kopeckého sadech, Masarykovo gymnázium v Petákově ulici, Obchodní akademii na nám. T. G. Masaryka nebo školu v Podmostní ulici. Převedení takového majetku na kraj zkritizovala před hlasováním opozice plzeňského zastupitelstva, neschválila to ani komise pro nakládání s městským majetkem. „Nechápu ty dary. Kraj je ve výtečné finanční kondici, jak slyšíme na každém kroku,“ uvedl zastupitel Petr Suchý z TOP 09.

Důvod výpovědi Pontonu s transakcí souvisí. Do prostor po něm se totiž mají stěhovat konzervatoristé, jejichž budova v Tylově ulici (kraj ji od města dostal rovněž zadarmo) se bude rekonstruovat.

Ilustrační foto
Plzeň pouští akademii, gymnázium i knihovnu