"Rozhodující bude ekonomické kritérium," prohlásil technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Jinak řečeno: levnější vyhrává.

Proč má ale rozhodovat cena, když údajně všem jde o to, aby kámen na mnohatunové pylony byl co nejkvalitnější a žulové kvádry za čas nedopadly jako jejich předchůdci: nepopraskaly a nehrozilo jejich zřícení. "Nechápu to. Bude z toho průšvih,“ poznamenal projektant původního památníku architekt Jan Soukup. Náměstek Šindelář tvrdí, že postup je dán zákonem. „Kvalitu kamene budeme neustále kontrolovat," uvedl Šindelář.

O Díky, Ameriko! rozhodnou v pátek

Vzorky žulových kamenů, se kterými se přihlásily do soutěže na nový památník Díky, Ameriko! dvě firmy, už má radnice na stole. S jednou ze společností uzavře smlouvu o dílo.

Nejnižší cena

Bude to ta firma, která nabídne nižší cenu. Podle Šindeláře se totiž nejedná o nové dílo, ale výměnu 'kus za kus', takže hodnotícím kritériem je ekonomická výhodnost. Šindelář řekl, že radnice bude v různých fázích stavby kvalitu kamene hlídat. „Máme možnost od smlouvy odstoupit," dodal.

Pokud bude vše v pořádku, začne firma s výrobou pylonů a koncem října má nový pomník stát. „Je na to pět měsíců," prohlásil šéf magistrátního odboru investic Pavel Grisník.

Odstranění popraskaných pylonů pomníku Díky, Ameriko! v dubnu 2016
Žula na památník Díky, Ameriko! nemusí být z Česka

Zbytečný spěch

Jan Soukup je postupem radnice překvapen. „Nechápu kritérium nejlevnější ceny. A ani rychlost, se kterou má být pomník postaven. Proč do konce října? Ten termín musí všechny stresovat, je zbytečné to takto uspěchat," prohlásil Soukup.

35tunový monoblok

Připomněl, že pro každý asi dvacetitunový pylon se čtvercovým půdorysem o straně 1,1 metru a vysokým šest metrů, je třeba vytěžit nejméně 35 tunový jednolitý kamenný blok. Vyjádřil pochybnosti, zda se to dá vůbec v některém z českých lomů udělat.

Podle radnice je to problém dodavatele. „Vůbec ho nemusí těžit v ČR," poznamenal Šindelář.

Cenu nového památníku odhadla radnice na cca 13 milionů korun, obě přihlášené firmy se podle něj s nabídkou pohybují zhruba na polovině. „Rozdíl cen mezi nimi je v řádu statisíců korun," dodal Šindelář.

Centimetry nad zemí

Pylony památníku Díky, Ameriko! U Práce musely být odříznuty ve výšce 40 centimetrů nad zemí vloni kvůli obrovským prasklinám a možnému zřícení. Radnice pak rozhodla, že nechá postavit naprosto stejný památník. Jenže se ukazuje, že najít žulové bloky není vůbec jednoduché. V případě, že by výběrové řízení krachlo, připouští Šindelář možnost pořídit kámen v Itálii, což by ale bylo dražší.

Odstraňování pomníku Díky, Ameriko!
Popraskaný památník Díky, Ameriko! šel k zemi. Řezalo ho diamantové lano