Devětadvacetiletý útočník vytáhl nůž po hádce kvůli čtenářské registraci. Násilníka policisté zadrželi o pár minut později na ubytovně u vlakového nádraží v Horní Bříze.

Podle dobře informovaných zdrojů Deníku se léčil s nespecifikovaným psychickým onemocněním. „V lednu ukončil ústavní léčbu a od té doby se léčil ambulantně," prozradil člověk obeznámený s vyšetřováním vraždy.

Podle serveru TN.cz pachatel vzal ženu jako rukojmí a dožadoval se příjezdu televizního štábu na místo. Když ale televize dorazila, žena už byla po smrti a pachatel na místě činu nebyl.

Útočník bydlel na ubytovně a podle informací Deníku byl problémový. Během činu mohl být dokonce pod vlivem drog. Do knihovny chodil pravidelně na internet.

Jedna ze svědkyň tragické události popsala, že z knihovny byl slyšet hluk. „Čekala jsem venku se psem na kamaráda, najednou vyběhla zdravotní sestra a křičela o pomoc. Dveře do knihovny byly zamčené a kamarádi je vylomili až na několikátý pokus pomocí hasičského hydrantu," řekla žena, která si nepřála být jmenována.

Sedmdvacetiletá Hanka už ležela v tratolišti krve. S mladou dívkou byla tou dobou v knihovně i její kolegyně, ta naštěstí vyvázla bez zranění. Obyvatelé Horní Břízy se shodli, že šlo o manželku starosty města Vojtěcha Šedivce.

Známí vraždu ženy nechápou

Dívka, kterou zavraždil muž v knihovně v Horní BřízePřátelé a lidé, kteří mladou ženu znali, jsou v šoku. „Byla hodná a ochotná. Do knihovny jsem chodil pravidelně s pejskem a vždycky si ho chtěla pohladit. Nechápu, proč ji někdo zabil," pověděl starší muž z Horní Břízy, který se odmítl představit.

Zavražděná Hanka pocházela z nedaleké Trnové. Před dvěma lety se však s přítelem přestěhovala do Horní Břízy. „Byla to naše kamarádka. Bydlela nad námi," vzlykal uslzený kamarád.

Mladá knihovnice vystudovala vysokou školu. „Studovala humanitní vědy. Do knihovny se vždy těšila, mluvila o ní jako o práci snů," pověděl Deníku kamarád z Trnové s tím, že Hanka měla sourozence a rodiče bydlí v rodinném domku.

Obyvatelé se bojí

Lidé z Horní Břízy po události dávají najevo ještě větší strach z nájemníků zdejší ubytovny. „Taková vražda tady ještě nebyla. Teď aby se člověk bál večer chodit na pivo," dodal starší muž.

Ostatní pod podmínkou anonymity tvrdí, že lidé z ubytovny jsou hluční i o půlnoci. „Křičí u paneláku ve středu města nebo žebrají o cigarety. Bojíme se, že to může vést k další kriminalitě," řekl jeden z Hornobřízských.

Skončí vrah mladé ženy za mřížemi?

Vražda plzeňského podnikatele Jindřicha Lemona nebo útok nožem na studenty ve Žďáru nad Sázavou nebezpečnou schizofreničkou. Případy, kdy vrazi trpěli duševním onemocněním, a proto neskončili za mřížemi.

Podobně tomu může být i v případě pondělní vraždy sedmadvacetileté knihovnice Hanky v Horní Bříze, kterou ubodal zřejmě duševně nemocný muž. „Je psychicky narušený. Ten případ může skončit jako kauza Lemon," naznačil průběh soudního líčení zdroj obeznámený s vyšetřováním vraždy. Kriminalistě nyní čekají na vypracování znaleckých posudků, mimo jiné i zdravotnického, který by měl určit, zda je muž trestně odpovědný nebo zda nemá psychickou poruchu. "Na základě lékařského vyšetření byl muž po zadržení umístěn na uzavřené psychiatrické oddělení," uvedla mluvčí Martina Kohoutová.

Trestní stíhání Reného Č. (47), který loni v listopadu u Chrástu zastřelil obchodníka se starožitnostmi, čtyřiašedesátiletého Jindřicha Lemona, státní zástupkyně minulý týden zastavila. René Č. podle znalců trpí paranoidními a persekučními bludy, a cítí se tak ohrožen domnělými nepřáteli. 7. listopadu, kdy k události došlo, si muž o Lemonovi myslel, že je napojen na teroristy, kteří mají prsty v útoku z 11. září 2001 v New Yorku, a proto do něj vystřílel celý zásobník. Lékaři navrhli, aby byl umístěn do zabezpečovací detence.

Do vězení nepůjde ani schizofrenička, která vloni ve Žďáru ubodala šestnáctiletého studenta.