Zemědělství, intenzivní průmyslová činnost a dopravní stavby. Tyto faktory desítky let ničily přírodní prostředí a mají na svědomí to, že se z krajiny začala vytrácet voda. Do přírody ji chce vrátit projekt Zdravá krajina, který vytvořil Plzeňský kraj. Vyschlým lokalitám mají pomoci cesty nebo pásy zeleně. Kraj chce do projektů každý rok investovat zhruba 50 milionů korun.

„Krajina dnes není schopná zachycovat vodu. Je to tím, že jsme se celá desetiletí ji z přírody snažili co nejrychleji dostávat pryč. Platí to jak pro pole, města, tak i řeky. Kvůli tomu začaly například zanikat přirozené nivy,“ popsal náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Bernard. Dodal, že právě tyto zásahy člověka neblaze ovlivnily mikroklima.

Plzeňský kraj si proto nechal vytvořit detailní analýzu, která trvala dvanáct měsíců, a jejímž úkolem bylo definovat dvacet prioritních opatření, která budou aplikována na postižené oblasti na území celého regionu.

Krádeží benzínu i nafty v Česku výrazně přibývá, ilustrační snímek
Drahá nafta láká. Zloději vysávají nádrže aut i bagrů

A kraj bude pro tyto lokality vytvářet konkrétní projekty právě na zadržování vody. „Jedná se například o obnovu starých historických cest či výstavbu tůní. Nemusí to být jen robustní drahé projekty. Zapojit se může každý,“ uvedl vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal.

Doplnil, že krajský úřad vytvořil projektu webové stránky www.zdravakrajinapk.cz, kde lidé najdou veškeré informace a také příklady dobré praxe. Jako je třeba obnova historické cesty u Mariánské Týnice, která zanikla během scelování pozemků v 70. letech 20. století. Město Kralovice kolem ní nechalo loni vysázet lipovou alej. Nejen, že opatření zpestří krajinu, ale také rozdělí velké lány polí do menších celků. Díky tomu se značně snížil vliv větru a vody na odnos úrodných částí půdy. Stromy pomáhají zadržovat vodu a poskytují stín pro poutníky a úkryt pro ptáky a hmyz.

Podle náměstka Bernarda je situace nejhorší na severním Plzeňsku. „Tam jsou oblasti, kde byly v minulosti vybudovány hlubinné vrty. Dnes však už některé obce zjišťují, že voda dochází. V budoucnu se budou proto muset buď napojit na hromadné vodovody, nebo prohloubit vrty. Čímž se však neřeší příčina, ale následky. Zdravá krajina řeší problém už u příčiny,“ uzavřel náměstek.

Sady Nebílovy na jižním Plzeňsku.
Sadaře letos mráz netrápil, sklizeň ovoce bude rekordní