Devatenáctičlenná delegace složená převážně z podnikatelů, ale také šéfa městské teplárny nebo zástupce univerzity včetně několika politiků odlétá v sobotu na devítidenní pracovní cestu na Kubu. Oficiálním organizátorem výpravy je Plzeňský kraj. Jeho hejtman Václav Šlajs (ČSSD) je v čele delegace.

Po nedávných návštěvách Číny, Kazaschstánu a Vietnamu je to další země, kam kraj organizuje misi. Tvrdí, že je to proto, aby podnikatelům usnadnili obchodní jednání. „V těchto zemích by se s nimi bez politiků nikdo nebavil," míní Václav Šlajs.

Miloslav ZemanS oficiální delegací jede řada podnikatelů, které pozval jeden z účastníků cesty, šéf Okresní hospodářské komory Plzeňsko a zároveň kandidát na hejtmana za hnutí ANO Miloslav Zeman. „Je to země zajímavá pro obchod. Valí se tam celý svět, tak proč ne my," říká Zeman.

Cestu vymyslel děkan Fakulty strojní Západočeské univerzity Milan Edl, který věří, že by díky tomu mohla začít spolupráce ZČU s havanskou univerzitou.

Jak je to s náklady na cestu? Někdo je platí a někdo ne.

Miloslav Zeman zdůrazňuje, že každý podnikatel si vše hradí sám. Konkrétní náklady nevyčíslil s tím, že se vše teprve bude účtovat. Děkanu Edlovi cestu platí Západočeská univerzita v Plzni. Tři politici, hejtman Šlajs, jeho náměstek Ivo Grüner (ČSSD) a komunistický poslanec a zastupitel Karel Šidlo cestují na účet hejtmanství. To za cestu zaplatí celkem zhruba 350 tisíc korun.

Ve stejný čas jede náměstek na Kubu na dovolenou

Kromě podnikatelů cestuje za své také jeden politik, náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář (ODS). To je ale zvláštní případ. Tvrdí, že jede sice s delegací, ale soukromě.

„Jedu tam na dovolenou, kterou si platím sám. Je to jen ve stejný čas a na stejné místo." Na Kubu ho prý žene touha využít jednu z posledních možností jak vidět komunistickou Kubu vedenou Castrem.

Opozice: Výlet 
za peníze daňových poplatníků

Cestu kritizuje TOP 09. „Levicové vedení kraje si už zvyklo poznávat exotické kraje a za peníze daňových poplatníků pořádá zájezdy do exotických zemí. S Kubou a jejím přínosem pro ekonomiku to bude stejné jako s Čínou, k níž se vedení kraje dlouhodobě hlásí a kam pravidelně pořádá zájezdy," uvedl Richard Pikner z TOP 09.

Šéfka kontrolního výboru krajského zastupitelstva Marcela Krejsová (ODS) nechce dopředu cestu na Kubuhodnotit. „Ráda si počkám, až se delegace vrátí a řekne, jaký přínos a konkrétní výsledky jejich cesta měla," poznamenala Krejsová.

Kdo například jede na Kubu a co o tom Deníku řekl

  • Václav Šlajs (ČSSD), hejtman: „Je to ryze byznys cesta, oslovil nás šéf hospodářské komory Miloslav Zeman. V těchto zemích potřebují podnikatelé politiky k jednání, bez politika by se s nimi nikdo nebavil. Budeme jednat mimo jiné na ministerstvu zahraničních věcí a ministerstvu zahraničního obchodu. Pojedeme se také podívat do provincie Matanzas, která je podobně velká jako náš kraj."
  • Miloslav Zeman (ANO 2011), podnikatel, šéf Okresní hospodářské komory Plzeňsko, kandidát na hejtmana: „Cestu na Kubu jsme začali domlouvat loni v létě. České firmy tam dřív dodávaly, ale v posledních letech se reputace zkazila. Řekli jsme si, že tam podniká skoro celý svět, tak proč my ne. O téhle zemi v tuhle chvíli není příliš informací. Zkusíme navázat obchodní vztahy a třeba se podaří vyjednat zakázky. Trochu se ale bojím, že jedeme s křížkem po funusu."
  • Milan Edl, děkan Fakulty strojní: „Jsem v kontaktu s lidmi z polytechnické fakulty univerzity v Havaně a domlouvali jsme se, že by tyto strojní fakulty mohly spolupracovat. Měli jsme v plánu jet tam už loni, ale nakonec to nevyšlo. Teď je z toho mise pana hejtmana, za což jsme rádi, protože to má větší váhu. Chtěli bychom domluvit spolupráci, v první fázi výměnu studentů a pedagogů, později možná i v oblasti výzkumu."
  • Roman Jurečko (ODS), podnikatel, předseda představenstva VTP Plzeň: „Jedu tam napůl oficiálně, napůl soukromě. Jsem oficiálně delegován jako předseda představenstva Vědeckotechnického parku, ale cestu si platím sám ze svých peněz. O cestě na Kubu uvažuji už asi tři roky, nyní jsem využil nabídky Miloslava Zemana. ."
  • Tomáš Drápela, gen. ředitel Plzeňské teplárenské: „Na Kubu jedu čistě jako doprovod pana hejtmana, který mě pozval."
  • Pavel Šindelář (ODS), tech. náměstek primátora: „Na Kubu jedu na dovolenou, sám a za své peníze. Nejsem součástí žádné delegace. Letím jiným letadlem, jen na stejné místo a ve stejný čas jako krajská delegace. Není to pracovní cesta, je to dovolená. Jedu s lidmi, které považuji za své přátele a známé. Například je to Tomáš Drápela."