Soud začal tedy více než rok a čtyři měsíce po útoku. Na lavici obžalovaných usedl bývalý přítel napadené ženy, plzeňský taxikář Jan Dubský. Státní zástupce jej viní z vraždy ve stádiu pokusu. Za útok mu hrozí patnáct až dvacet let vězení nebo výjimečný trest.

Jednání se kvůli velkému zájmu novinářů i veřejnosti konalo v největší jednací síni krajského soudu.

„Hlavní líčení je nařízeno na 23. až 26. března a 30. a 31. března," sdělil Tomáš Bouček, předseda senátu, jenž ve věci bude rozhodovat.

Dnes byla přečtena obžaloba a byl vyslechnut obžalovaný. Na další jednací dny jsou volaní svědci a znalci. „Poškozená nebyla předvolána," uvedl Bouček.

Útok se stal 18. listopadu 2013. Mladou ženu kdosi v plzeňských Lobzích polil žíravou kyselinou. Plzeňanka poté bojovala v nemocnici o život a lékaři ji zachránili. Kyselina jí poleptala obličej včetně očí. Zasáhla i ruce a nohy a trávicí trakt i dýchací cesty, protože část tekutiny žena při útoku vdechla. Dodnes podstoupila řadu operací a další léčba ji ještě čeká.

Pětadvacetiletá Martina, kterou zatím neznámý násilník polil kyselinouDubského, s nímž se Martina rozešla asi dva měsíce před útokem, policisté zadrželi loni v srpnu, přesně tři čtvrtě roku po tragédii. Dva dny nato jej soudce poslal do vazby.

„Co se týká postoje mého klienta, ten samozřejmě dál trvá na své nevině," řekl před soudem Deníku jeho obhájce Vít Zahálka.

„Nepředpokládám, že by se během jednání v rámci své výpovědi měl doznat. Trvá na tom, že se činu nedopustil," podotkl Zahálka.

Podle jeho dalších slov teď jeho klient není psychicky fit. „Je na něj obrovský tlak a musím říct, že to opravdu nenese moc dobře. A to i vzhledem k té mediální pozornosti, která je tomu věnovaná, byť musíme zohlednit závažnost trestného činu, který je mu kladen za vinu," doplnil Zahálka.

Právní zástupce rodiny napadené ženy Jan Lego se v minulém týdnu nechtěl k případu vyjadřovat. „Zatím ne, a to s ohledem na průběh trestního řízení. Jedná se o skutečně velice nepříjemnou věc," řekl Lego.

Spis k případu je poměrně obsáhlý. Podle obžaloby, která se před několika týdny dostala na zpravodajské servery, šlo o zločin z vášně. Dubský podle spisu neunesl, že si jeho bývalá láska našla někoho jiného, opatřil si lahev s třiatřicetiprocentní kyselinou sírovou, počkal před domem v Lobzích a žíravinu pak vychrstl na dívku nastupující do auta, konkrétně na horní část těla včetně hlavy. Aby útočníka nikdo nepoznal, měl čepici s kšiltem a kapuci, poté utekl. Smrt podle spisu nenastala jen díky včasné odborné lékařské pomoci, které se mladé ženě dostalo.

Hlavní líčení je nařízeno na šest dnů. „Budeme se probírat řadou důkazů. Zatím nelze říct, zda tu věc skončíme v těch jednacích dnech, na něž je nařízena," doplnil předseda senátu Bouček.

Nevěřím v jeho vinu, říká známý obžalovaného i napadené ženy

Karel MakoňŠéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň, který je volaný jako jeden ze svědků, se dobře zná jak s obžalovaným Janem Dubským, tak s napadenou Martinou z Plzně. Oba spojovala práce na stanici živočichů. Mladá žena tam tři roky brigádnicky pracovala na dohodu. S Dubským se Makoň seznámil před více než deseti lety. I dnes, více než rok a čtvrt po tragédii, stále věří v nevinu svého známého.

Budete sledovat hlavní líčení?
Samozřejmě. Mimo to jsem volaný jako svědek. Jsem hodně zvědavý, jak se s tím u soudu popasují. Rozhodně nezávidím těm, kteří budou rozhodovat. To, co se stalo, je strašné, a já chci vědět pravdu. Chci, aby bylo řečeno, byl to tenhle. Všechno ostatní mě nezajímá. A že to byl Honza? Tomu nevěřím.

Stále jste tedy přesvědčený o jeho nevině?
Budu se opakovat, ale já pořád doufám, že on to nebyl. Stále věřím tomu, že se to nějak objasní, vysvětlí a že pravda vyplyne na povrch a bude řečeno, jak to doopravdy bylo. Honzu znám velmi dobře, on to nemohl udělat. Též si dávám dohromady souvislosti. A mám pochybnosti. Logicky.

Jste v kontaktu s Martinou?
Nejsme. Ona se nehlásí, neozývá. Nicméně stále je naší členkou, stejně jako Honza.

Mám pocit, že si na mě ukazují jako na vraha, řekl muž po útoku

„Jsem nevinný. Nebyl jsem to já," prohlašuje po celou dobu plzeňský taxikář Jan Dubský, který je obžalovaný z vraždy ve stádiu pokusu. Plzeňskému deníku se tři týdny po útoku svěřil, co zrovna prožívá.

Devětatřicetiletý muž tehdy popsal, že prožívá nejhorší období svého života, je psychicky i fyzicky na dně a až na výjimky téměř nevychází ze svého domu ani nekomunikuje s okolím. „Nikam mezi lidi teď nejdu. Všude se na mě divně dívají a mám pocit, že si na mě ukazují jako na vraha, na bestii. Já přitom nic neudělal, nikdy jsem nikomu nic neudělal," řekl a chvěl se mu při tom hlas.

Redaktora tehdy upozornil, že nebude říkat nic o tom, jak probíhaly výslechy na policii, o čem vypovídal, na co se ho policisté ptali, zda a jaké má pro osudné pondělní ráno alibi. „Nesmím s nikým o ničem souvisejícím s vyšetřováním mluvit, upozornili mě na to," vysvětlil a během rozhovoru se několikrát nepřítomně podíval do neznáma a zopakoval: „Hlavně ať se z toho Martina dostane, ať už je líp."

Když muži policisté krátce po tragedii telefonovali a pozvali si ho, myslel si, že to bude banalita jako už několikrát v minulosti. Nějaký přestupek. Policisté mu zprvu neřekli, jaký je důvod jeho výslechu. Skutečnost se dozvěděl až v průběhu mnohahodinového výslechu. Byl prý v šoku z toho, co se stalo, a ještě víc z toho, že podezřelým je on. Když se pak pozdě večer dostal domů, nemohl zamhouřit oko. „Byl jsem úplně zmatený."

Po útoku byl v kontaktu se sestrou poleptané dívky. „První zpráva, kterou jsem od ní dostal, byla hrozná. Chápu ji, musí to být pro ně šílené. Pak mi napsala ještě jednou a vyjasnili jsme si to," řekl.

Celou zpověď Jana Dubského najdete v tématu ZDE.