Kontroly ukázaly, že lidé nově nastavená pravidla, která mají zamezit šíření nového typu koronaviru, vážně respektují. „Občané jsou opravdu zodpovědní. Během kontroly měli  všichni zakrytá ústa a nosy. Provozovny, jež se musely kvůli karanténě uzavřít, nefungují. Je také vidět, že lidé omezili pohyb, ten byl dnes na všech kontrolovaných místech minimální,“ řekla mluvčí krajské policie Martina Korandová s tím, že policisté jsou velice rádi, že občané jsou svědomití.

Kontroly probíhaly také po celé Plzni. Strážníci tak dohlíželi třeba na lokalitu boleveckých rybníků, kam Plzeňané nejčastěji míří na procházky. „Tuto lokalitu monitorujeme každý den. Hovořil jsem se všemi provozovateli restaurací a stánků, kteří všechno dodržují. Všude mají cedule, kde upozorňují zákazníky. Pokud se někde prodávají nápoje, je to pouze u okénka s varováním, že zákazníci si mají vzít pití s sebou a neshromažďovat se na jednom místě,“ řekl Deníku jeden ze strážníků.

Dobrovolnice na plzeňské pobočce Českého červeného kříže šijí roušky.
Pomozte ušít roušku pro potřebné. Český červený kříž hledá dobrovolníky

Od čtvrtka zároveň strážníci upozorňují občany, kteří chodí bez roušky. „Devadesát devět procent lidí bez zakrytých úst a nosu vytáhne roušku z kapsy. Někdy je to tedy spíše o neochotě. Občané jsou ale vybaveni, všichni o nařízení ví,“ upozornil strážník a dodal, že s hrubým porušením zákazu se zatím nesetkal. „Spíše na začátku týdne, když se udělalo venku hezky, to zřejmě ještě lidem nedocházelo. Teď je všechno v pořádku. Strážníci tuto lokalitu kontrolují také večer,“ uzavřel.

Podle mluvčí plzeňské městské policie Jany Pužmanové zatím strážníci lidi pouze upozorňují. „Sledujeme, zda lidé krizové nařízení dodržují,“ konstatovala Pužmanová. Podle ní mají strážníci hlavně  díky dobrovolníkům k dispozici roušky. „Děkujeme všem, kteří šijí. Vyrábí je mnoho lidí, kolega na Borech, rodiny a blízcí strážníků. Je to krásné gesto,“ pověděla mluvčí.

Ilustrační foto
Zatím všechny testy plzeňských lékařů vyšly negativně