Malér, který ho nejspíše bude stát místo, má na krku 28letý policista ze sušického obvodního oddělení. Již brzy stane před klatovským soudem, kde se bude zpovídat z toho, že zfalšoval dokumentaci k nehodě své o rok mladší manželky. Ta usedne na lavici obžalovaných spolu s ním.

Jak se Deníku podařilo zjistit, 24. září 2017 časně ráno havarovala tehdy ještě přítelkyně mladého policisty nedaleko Dlouhé Vsi, kde skončila se svým volkswagenem v příkopu. Mladý praporčík, kterého přivolala k nehodě, podle obžaloby namísto toho, aby zadokumentoval skutečný stav, pouze pořídil fotodokumentaci poškozeného vozu, k níž přidal fotografii sražené a usmrcené srny z jiného případu, který sám šetřil. Do euroformuláře pak nepravdivě uvedl, že mrtvá srna byla odvezena mysliveckým hospodářem. Jeho přítelkyně, ač věděla, že se s žádným zvířetem nestřetla, pak pojišťovně událost oznámila jako střet se srnou. Na základě nepravdivých dokumentů jí pojišťovna vyplatila 27 tisíc korun. Jenže případ nezůstal utajen a oba musejí před soud. Policista se bude zodpovídat ze zneužití pravomoci úřední osoby a z pojistného podvodu, jeho žena taktéž z pojistného podvodu.

„Hlavní líčení se bude konat v červenci,“ řekl na dotaz Deníku klatovský soudce Jaromír Veselý.

Podobné případy nejsou bohužel až tak výjimečné, jen za několik posledních let stanuli například právě před klatovským soudem tři policisté. Dva z nich byli již odsouzeni, jeden za zneužití pravomoci veřejného činitele a druhý za zpronevěru.

Střelnice v Chotěšově
Ženu trefila zbloudilá střela, v Chotěšově kulky létají častěji

Musí být propuštěn

V takových případech nemají policistovi nadřízení na vybranou, jak s dotyčným naložit. Stejné by to bylo i v případě sušického policisty, který měl zfalšovat nehodu. „Služební funkcionáři vždy, tedy i v tomto případě, striktně postupují v souladu se zákonem o služebním poměru,“ informovala krajská policejní mluvčí Markéta Fialová. Tento zákon jasně říká, že příslušník bezpečnostních sborů musí být propuštěn, jestliže byl pravomocně odsouzen pro trestný čin spáchaný úmyslně. A že v takovém případě mu není přiznáno odchodné ani výsluhový příspěvek.

Kolik takových případů bylo za posledních pět let v Plzeňském kraji a čeho se policisté dopustili, ovšem odmítá krajské vedení policie sdělit. „Nelze se vyjadřovat k případům s ohledem na skutečnost, že veškerá řízení ve věcech služebního poměru, což se týká i případů případného propuštění policisty ze služebního poměru, jsou neveřejná,“ uvedla Fialová.