Plzeňští policisté by ve svých řadách rádi uvítali nové, hlavně vysokoškolsky vzdělané, kolegy. „Do civilu od nového roku odešlo řádově 20 policistů. Více nás ale trápí odliv lidí, kteří postoupili na vyšší posty do celorepublikových útvarů,“ řekl ředitel plzeňských policistu.

V Plzni chybí 16 komisařů. Podle Berky mají na tento post nejlepší předpoklady absolventi právnické fakulty nebo policejní akademie.

„Vysokoškoláci mají možnost rychlejšího postupu, ale uvítáme i středoškoláky. Práce u policie zaručuje pracovní a sociální jistoty,“ říká Berka.

Policistou se může stát každý občan našeho státu, který je bezúhonný, má maturitu a prokáže fyzickou, zdravotní a osobnostní způsobilost. Středoškolsky vzdělaní příslušníci mají možnost si v průběhu služby vzdělání doplnit.

„Nováčci jsou zařazeni do druhé platové kategorie a berou zhruba 20 tisíc. Komisaři Mají plat o sedm až osm tisíc vyšší a k tomu osobní příplatky,“ uvedla policejní personalistka Romana Svobodová.

Podle Berky není nižším počtem policistů v Plzni jejich práce ohrožena, ale je to nedostačující počet k jejímu zkvalitnění, jaké by si přál.