O sto dvacet nových policistů by se měly rozšířit řady policistů v Plzeňském kraji. Alespoň takový je plán krajského policejního ředitelství. „Dle aktuální situace je nutné přijmout v nejbližší době sedmdesát policistů a do konce letošního roku dalších padesát," uvedla krajská policejní mluvčí Jana Tomková.

Co zahrnují fyzické testy
• člunkový běh, 4x10 metrů
• klik vzpor ležmo (opakovaně)
• celomotorický test: jde o co největší počet provedených cviků během dvou minut. Cvičící ze stoje spatného přechází přes dřep do lehu na břiše a zvedne ruce z podložky, přechází zpět opět přes dřep do stoje spatného, dále pokračuje přes dřep do lehu na napřímená záda, ruce se dotknou podložky podél těla a zpět přechází přes sed a dřep do stoje spatného.
• běh na 1000 metrů 
v co nejkratším čase 

Zájemci, kteří úspěšně projdou přijímacím řízením, budou zařazeni na služební místa základních útvarů, což jsou obvodní oddělení, oddělení hlídkové služby a též některá místa na dopravních inspektorátech. Nejvíce policistů dnes přitom postrádají na Tachovsku a v rámci Územního odboru Plzeň-venkov, který zahrnuje severní a jižní Plzeňsko.

Kolik peněz dnes vlastně policie nabízí? „Nově přijatí policisté nastupují do druhé tarifní třídy. Plat včetně zvláštního příplatku činí skoro 17 tisíc korun hrubého. Po absolvování základní odborné přípravy nastupují do třetí tarifní třídy a plat se navyšuje, včetně příplatku za směnnost a zvláštního příplatku jde 
o částku okolo 21 tisíc korun hrubého," upřesnila Tomková. Zájemci o práci u policie musí být starší osmnácti let české národnosti. Uchazeč musí mít minimálně maturitu a samozřejmostí je čistý trestní rejstřík. Nesmí být též členem žádného politického uskupení a nesmí podnikat.

Krajské policejní ředitelství má v současné době 2238 policistů (údaj k 1. 2. 2016), přičemž se jedná o podstav. „Ideální stav bude dosažen 
v případě nově přijatých dalších 120 policistů," uvedla policejní mluvčí.