Církevní pohřeb začal po 15. hodině. Už desítky minut před tím se ale na náměstí Republiky scházeli smuteční hosté, zejména z řad starších lidí. Řada z nich nesla v ruce květinu. Místa v lavicích se v katedrále zaplnila už ve 14.45. Poté začali pracovníci Plzeňského biskupství přinášet plastové židličky. Ani ty nestačily. Desítky hostů pohřbu stály.

Rakev se zesnulým přinesli vojáci Armády České republiky. Poté nejbližší pozůstalí a příbuzní obklopili rakev věnci a květinami. Obřad začal v 15.15.

Hlavní smuteční řeč vedl Hruškův dlouholetý přítel a bývalý kaplan kostela Nanebevzetí Panny Marie Michal Pometlo. Uvedl, že při podobné příležitosti zmiňuje spíše než minulost zesnulého jeho odkaz. V Hruškově případě prý ale udělal výjimku a učinil i pohled zpět, protože „život bratra Luboše je sám o sobě tím odkazem“. „Při práci v zahradě zakopával svoji zlobu a nenávist, kterou chtě nechtě nasál ve vězení a v uranových dolech,“ zmínil Pometlo.

Církevní obřad, který se konal v katedrála svatého Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni se skončil přijímáním svátostí. Poté měli proslovy významní hosté, včetně bývalého předsedy Konfederace politických vězňů (KPV) Jaroslava Cuhry.

Před katedrálou následoval vojenský obřad. Během něj dostal Hruška in memoriam Záslužní kříž ministra obrany 1. stupně (zlatý). Ocenění převzal Hruškův syn Petr.

Pohřbu se mimo jiné zúčastnil hradecký arcibiskup Karel Otčenášek, bývalý spoluvězeň a přítel Luboše Hrušky generál Antonín Husník, publicistka a novinářka Petruška Šustrová, předsedkyně KPV Naděžda Kavalírová, poslanec Zdeněk Prosek, plzeňský primátor Pavel Rödl nebo krajský radní Václav Červený.

Mezi hosty bylo ale i plno lidí, kteří Hrušku osobně neznali, ale seznámili se jen s jeho dílem. „Do jeho zahrady chodím pravidelně a to místo mě hodně posiluje. Chěla jsem tímto vyjádřit dík za to, že něco takového stvořil,“ uvedla teprve devatenáctiletá Miroslava Bohatá.

Nikoli v Meditační zahradě, ale na hřbitově v Plzni–Doudlevcích bude nakonec odpočívat tvůrce Pomníku obětem zla Luboš Hruška. Včera to Plzeňskému deníku oznámila jeho rodina s tím, že o Meditační zahradě jako místu posledního odpočinku pozůstalí sice uvažovali, ale protože pro zesnulého byla nejdůležitější rodina, rozhodli se uložit ostatky do rodinného hrobu, kde je pochována i Hruškova choť Ludmila. Podle jejich syna Petra se uložení urny do hrobu bude konat už jen v rodinném kruhu.