VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohlreich: Chceme naučit lidi lovit

Plzeň – Zdeněk Pohlreich se znovu objevil v Plzni jako tvář Apetit Festivalu. Během vaření sršel vtipem, zvěstoval plzeňským fotbalistům titul a svoji kuchařskou show také opepřil jadrnými vtipy. Hvězda pořadů o tuzemské gastronomii Plzeňany pobavila a domácí kuchaře hodlá vzdělávat u televize.

20.5.2013
SDÍLEJ:

Apetit Festival v Plzni.Foto: DENÍK/Milan Říský

Apetit Festival navštěvujete pravidelně, čím si získal vaši pozornost?
Mám tyto akce rád, je dobře že z nich stává zvyk. Myslím, že jídlo si zasluhuje hodně pozornosti. Přijde sem hromada lidí, tak je to asi zajímá.

Co byste lidem doporučil mít na léto v ledničce?
Na vaření není důležité, co je v lednici, ale ve špajzu. Co si do lednice dokoupíte, je pak vás. K létu podle mě patří jednoduchá jídla. Když je teplo, lidé nehledají gastronomické výzvy. Omáčky by tedy měly vystřídat dresinky nebo ochucené oleje a samozřejmě lehká jídla, jako třeba ryby.

Momentálně připravujete nový šestidílný pořad, o čem bude?
Jelikož jsme dělali dvě řady pořadu o grilování a pak bylo grilování všude v televizi, tak jsme se rozhodli jít jiným směrem. Podívejte, vaření není o receptech. V novém pořadu nazvaném Vařte, jako šéf by měli lidí pochopit co se na hrnci a pánvi děje. Pokud vaření zvládnete technicky, tak ostatní věci na to navazují. Říká se, že jsou dva druhy lidí. Jeden vám dá najíst a druhý vás naučí lovit. My bychom byli raději, kdybychom diváky naučili lovit.

O čem budou jednotlivé díly?
Jednotlivé díly budou zaměřeny na vejce, polévky, omáčky, úpravy masa, grilování, saláty a moderní lehkou kuchyni. Mohli bychom natočit více dílů, ale nevíme, jak bude pořad pro televizi atraktivní. Tentokrát jsme chtěli točit něco trochu vzdělávacího. Schopnost udělat dobré jídlo není dána každému. Kdo se to však bude chtít naučit, může. Ale dělat to bez toho, aby vaření člověk rozuměl, není ideální. Metoda pokus omyl leze do peněz.

Opravdu je situace v tuzemských restauracích špatná, jak to ve vašich pořadech vypadá?
Pořad Ano šéfe z principu nenavštěvoval dobré restaurace. Moji známí říkají, že se situace zlepšuje, já za sebe to říct nedokážu. Musíme si uvědomit, že jediný, kdo to může změnit, jsme my konzumenti, nikoliv kuchaři. Ti vaří, co lidé chtějí. Všem musí být jasné, že hospodské menu za 69 korun žádná velká radost není. Jídlo je totiž strašně drahá věc a tolerance špatného nepovede nikdy nikam.

Dokážou Češi špatné jídlo v restauraci vrátit?
Myslím, že ano. I když občas mám pocit, že pro české lidi není důležité, co jedí, a své zájmy nebrání. To se musíme naučit. Blbé jídlo v restauraci je jako sako bez rukávů.

Na pódiu sršíte vtipem. Kde ty fóry berete?
Nemám to jako herci, co sedí doma a vymýšlejí si skeče. Mám to prostě dané. ⋌

Autor: Milan Říský

20.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Asistenční pes s vámi nesmí, slyšela vozíčkářka v obchodu

Pavel Vrba

Vrba: Máme co napravovat

Disco tanec v Lokomotivě

Plzeň – Soutěž startuje v neděli v 8:30 hodin.    

SLEDUJEME ON-LINE

Volební místnosti se zavřely

/FOTOGALERIE/ Voliči v Česku rozhodovali o tom, jaké složení bude mít nová Sněmovna, a tím i budoucí vláda. Svými hlasy ovlivní také to, co přinesou příští zákony nebo jakou podobu bude mít státní rozpočet minimálně na příští rok. Určovat by to mohli zástupci 31 stran a hnutí, práh dolní komory ale v roli poslanců překročí jen menšina z nich.

Opilý řidič havaroval u Chotíkova. Nikdy si přitom neudělal řidičák

Plzeňsko - Posilněn alkoholem a bez řidičského průkazu usedl za volant jednatřicetiletý řidič, který v noci na sobotu havaroval u Chotíkova na Plzeňsku. Kromě toho, že nadýchal bezmála dvě promile, se ukázalo, že nikdy nevlastnil řidičák.  

Hubník: Škoda první půle

Lugano (od zvláštního zpravodaje deníku) – Utkáním proti Luganu naskočil znovu do mužstva po dlouhé pauze zaviněné vleklým zraněním. Svůj návrat si ale kapitán Viktorie Roman Hubník představoval určitě jinak. Jeho tým prohrál v Luganu 2:3 a ani on sám neměl svůj den.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení