V prostoru za Plazou, kde se gurmetský festival konal, bylo v desítkách stánků co ochutnávat a popíjet. Restaurace tu nabízely svá pečlivě sestavená menu včetně výtečných dezertů: třeba kančí maso se šípkovou omáčkou,pomalu pečeného vykostěného králíka, žebírka na černém pivu, grilované vepřové panenky s variací listových salátů a vynikající krevety a humra přímo z rozpáleného grilu a další.

Nemáte-li šalvěj…

Na pódiu s postavenou kuchyní rozbalil po poledni své nádobíčko Zdeněk Pohlreich. Ohlásil carpaccio z červené řepy a telecí játra na šalvěji. I V Plzni kořenil známý kuchař hlavně ostrými hláškami a z pódia si neodpustil ani narážku na Jiřího Babicu. „No, když nemáte šalvěj, tak použijete cokoliv jiného…," smál se od plotny. Po chvíli vznesl dotaz k publiku: "Je tady někdo spolehlivej? Ano, je. Tak že by nám skočil pro dvě piva támhle za roh?!" vyzýval snaživce, kteří se hlásili s úmyslem být vyhlášenému kuchaři na jevišti k ruce.

Potrápil také Simsalabim

Pohlreichovu show přenášenou z jeviště také na plátno, aby mu pod ruce dohlédli i labužníci korzující areálem, mohli sledovat také kuchaři z okolních stánků. V tom, kde vařila restaurace Rozmarýn, měli sice napilno s křehkými žebírky, přesto ale k jevišti občas mrkli. Právě Rozmarýn, někdejší Simsalabim, si vzal Pohlreich v televizi kdysi na mušku a v jednom z dílů řádil v tamních prostorách. Na otázku, jak na něj vzpomínají, nechtěl nikdo odpovídat. Až napodruhé se na dotaz, zda se jim líbí to, jak vaří a jak se prezentuje, ucedila slečna ze stánku lakonické ´ne´. Ale menu měl Rozmarýn skvělé a u jeho stánku bylo skoro pořád plno.

Lidé korzující mezi delikatesami si servírované pokrmy většinou velmi chválili. „Já měl polévku se škeblemi," usmíval se Jan Janák, majitel známého Cross Cafe a dalších vyhlášených restaurací. Poobědval ve ´svém´ stánku a na dotaz, co má nejraději, odvětil, že dršťkovou polévku.

Lanýže se jen rozplývaly

Výjimečné dobroty představil koutek s ručně vyráběnými čokoládovými lanýži. „Všechno děláme bez konzervantů a z nejkvalitnějších surovin. Když smetana, tak moravská, když čokoláda, tak belgická nebo francouzská," vysvětlila marketingová manažerka obchůdku Jana Hůlová. Čokoládu kombinují s nejrůznějšími přísadami a výsledkem jsou báječné kousky například s medem a tymiánem, pravým karamelem a desítkami jiných příchutí.

Podle organizátorů přišlo jen v sobotu na gastronomický festival více než deset tisíc lidí. Součástí programu bylo také vyhlášení soutěže určené středním školám Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje. Nejlépe porota ohodnotila výkon žáků Střední odborné školy a Středního odborného učiliště z Horšovského Týna.

V soutěži restaurací zvítězila plzeňská restaurace PI.JEZ.PI, která se stala Západočeskou restaurací roku a pivovarem roku 2012je pivovar Pašák.