„Podmínky pro růst hub jsou teď výborné," říká mykolog Zelený.

Na Plzeňsku podle něj začínají houby růst především na Plzni-jihu. „Rozsah druhů hub je zatím omezený. Rostou hlavně hřiby dubové a kováři a také různé druhy holubinek. V některých lokalitách začínají růst i muchomůrky růžovky. Oblastí, kde houby aktuálně rostou, je především Plzeň-jih, najít se dají třeba u Vysoké u Dobřan. Dobrou lokalitou je ale i oblast za Šťáhlavy u Plzně. Obecně jde především o lokality v bližším okolí Plzně,“ vysvětluje dále mykolog, podle kterého houby momentálně rostou hlavně v listnatých lesích.

Ilustrační foto
Kraj vybíral dopravce. Po Plzeňsku a Českém lese budou jezdit České dráhy

„Je ještě brzy na to, abychom houby nacházeli v jehličnatých lesích, jako třeba na Šumavě. Tam rostou nejvíce až o letních prázdninách. V Brdech jde teď sice sem tam najít hřiby kováře, ale jde jen o jednotky hub. Jelikož jsme nyní na počátku sezóny, houby rostou nejvíce v listnatých, dubových lesích nebo habrových hájích. Také je třeba říci, že pro houby jsou teď optimální turisticky exponovaná místa, což znamená, že je lidé najdou především na kraji lesa podél cest, kde je nejvíce sluníčka a nejvíce srážek. V současné době tedy stačí jít na procházku podél cest a najdete hub více, než kdybyste se vydali do lesa," uvádí dále Zelený.

„Podmínky jsou teď příznivé - je teplo a prší, takže se dá očekávat, že na sklonku tohoto týdne nastane vynikající doba pro sběr hub. Je ale pravdou, že loni touto dobou byla situace lepší. V minulém roce bylo totiž daleko deštivější jaro a obecně byl první půl rok srážkově nadprůměrný. Letos bylo jaro velmi suché, takže ve srovnání s loňskem je hub málo. Předpověď ale slibuje ještě více srážek a teplé počasí. Dá se tedy očekávat, že letní houby začnou brzy růst a nastane ten pravý boom," dodává mykolog.