Nevřeň na severním Plzeňsku se od pátečního podvečera chlubí velkou turistickou atrakcí. V rámci festivalu Industry Open se tu otevřel někdejší hlubinný kaolinový důl. „Byl to dlouhý a náročný proces, který trval sedm let,“ řekla starostka Nevřeně Štěpánka Bejčková. Podle ní bylo nejnáročnější sehnat povolení ke zpřístupnění dolu a také finance. „Vyřizovali jsme různá povolení od Báňského úřadu, po letech nám bylo schváleno důl otevřít veřejnosti a posledního dva a půl roku jsme na jeho zpřístupnění tvrdě pracovali. Celý proces stál 2,8 milionu korun,“ popsala Bejčková.

Důl je od víkendu otevřený nastálo a návštěvníci si mohou prohlédnout až 700 metrů podzemních chodeb. „Prázdninové prohlídky pořádáme od úterý do neděle od 11 do 18 hodin. Lidé se mohou těšit mimo jiné na chodby, z nichž některé jsou vysoké až 12 metrů, a na stopy po ručním kopání, které jsou na stěnách viditelné. Těžbu kaolinu lidem blíže představí Centrum Caolinum,“ dodala starostka.

Kapela Lucie
Tip Deníku: Lucie se chystá na Lochotín

Své brány během Industry Open otevřela také Škoda Transportation, která nechala návštěvníky nahlédnout do svých jindy nepřístupných útrob. Lidé si mohli prohlédnout nové modely tramvají, ale také expozici zmenšenin starých tramvají a trolejbusů nebo se projet po škodováckém areálu vlakem s parní lokomotivou. Škodovy závody navštívilo několik tisíc lidí, mezi nimi také Oldřich Vostrý z Hradce Králové. „Jsem rodilý Plzeňan, technický inženýr a ve Škodovce jsem před 50 lety zahájil kariéru. Jsem tu se svým synem a vnukem, syn je vývojář a vnuk snad za pár let také bude. Chci jim ukázat, kde jsem nabíral první zkušenosti, a jsem překvapený, co všechno se tady změnilo,“ řekl Vostrý.

Fanoušci průmyslu mohli v Plzni navštívit například vozovny Plzeňských městských hromadných podniků nebo vodárnu. Mimo Plzeň otevřel své prostory také staroplzenecký Bohemia Sekt, spalovna v Chotíkově nebo Lasselsberger v Chlumčanech.

Tradiční řemesla a obhospodařování půdy - workshop sečení trávy
PODÍVEJTE SE: Nadšenci kosili pro radost