Osmý městský obvod rozkládající se na výměře více než 5 kilometrů čtverečních se nachází v jižní části Plzně. Severozápadní hranici tvoří pravý břeh řeky Úhlavy, na jihovýchodě do jeho katastru zasahuje les, jehož cyklostezky vás dovedou až na zříceninu hradu Radyně. Historické centrum Černic bylo postaveno v 1. polovině 15 století, kdy již patřilo k městu Plzni. V „berní knize“ z roku 1418 je uvedeno 27 hospodářů. Byla největší plzeňskou vsí, teprve po ní následovaly Skvrňany s 24 usedlostmi a Radobyčice s 16 usedlostmi. Černické historické centrum je dnes vyhlášeno památkovou rezervací „Selská náves“.

Deník na návštěvěDeník na návštěvěZdroj: DeníkV roce 1496 byl na jižní straně obce založen velký rybník, po Boleveckém největší. Tento černický rybník byl v roce 1836 zrušen. Od 17. století se v několika vápencových lomech nacházel kvalitní vápenec, zpracovával se v pecích na vápno. První zmínky o celkem dvanácti vápenicích se datují z roku 1661, ty ale před koncem 19. století zanikly. Místo nich vznikly v obci cihelny, k nimž dal podnět nález ložisek kvalitní cihlářské hlíny. Cihelny zastavily výrobu až v poslední třetině 20. století. V roce 1826 byla v Černicích zřízena obecná škola (nyní Tyršova základní škola) a v roce 1887 byla postavena nová budova školy. Od roku 1953 jsou Černice napojeny na Městskou hromadnou dopravu a obslouženy trolejbusovou linkou. Společenský život v obci významně dotváří Tělovýchovná jednota Sokol Černice a Sbor dobrovolných hasičů Černice. V r. 1983 byla otevřena nová hasičská zbrojnice, kterou hasiči vybudovali svépomocí.

V dubnu 1992 se Černice staly samostatným městským obvodem s vlastním obecním zastupitelstvem. Od r. 1993 až do současnosti probíhá v městském obvodě rozsáhlá modernizace. Byly vybudovány kompletní inženýrské sítě, zrekonstruovány ulice včetně chodníků a vyrostly nové obytné zóny s rodinnými a bytovými domy. V roce 1998 městský obvod slavnostně dokončil ve spolupráci se Sokolem Černice vysněné travnaté fotbalové hřiště se sociálním zázemím pro místní sportovce. Velké nákupní centrum OLYMPIA s multikinem CINESTAR působí na území Černic od roku 2004.

Ilustrační foto.
Jízdní kola mizí z obchodů. Situace se v brzké době nezlepší

Od roku 2004 přibyla v městském obvodě autobusová linka MHD propojující Černice s Městským obvodem Plzeň 3 (konečná -Bory) přes Radobyčice. V novodobé historii nelze opomenout zahájení činnosti rodinného „Penzionu u Matasů“ a „Pivovarského dvoru“ s vlastním pivovarem a hotelem, oba na Selské návsi.

V roce 2006 byla dokončena dálnice D5, která tvoří obchvat Plzně a přímo zasahuje do území městského obvodu. Přes dálnici vede lávka pro pěší a cyklisty. Je to ojedinělá stavba zavěšená na lanech, měřící 65 metrů. Tato lávka slouží turistům především jako oblíbená trasa na královský hrad Radyni.

V současné době má obvod téměř 2000 obyvatel.