Odtah bude zdarma

„Auta, se kterými řidiči nepřeparkují, nechají dopoledne městští strážníci odtáhnout na parkoviště u Kalikovského mlýna,“ řekl radní města pro bezpečnost Karel Paleček (ODS). Odtahy nebudou zpoplatněné. Auta musí z ulic zmizet z bezpečnostních důvodů. Jejich části by neonacisté mohli využít jako potencionální zbraň. Odtahy se nebudou týkat náměstí Emila Škody, kde mají radikálové před 14. hodinou sraz. „Jde o jedno z nejrizikovějších míst, doporučuji tam neparkovat,“ dodal Paleček. Plzeňané by si měli uklidit i popelnice.

Primátor Pavel Rödl (ODS) včera sepsal lidem bydlícím na trase avizovaného pochodu dopis, kde je informuje o hrozícím nebezpečí. Dnes a zítra jej budou do schránek roznášet městští strážníci.

„V pohotovosti budou všechny složky včetně policistů, městských strážníků, hasičů a záchranky. Krizový výbor bude operativně rozhodovat o nutných opatřeních,“ potvrdil primátor. Při problémech zastaví například městskou hromadnou dopravu. Strážci zákona jsou také připraveni při podezření, že má někdo zbraň, radikály šacovat.

Ke střetům v Plzni zřejmě dojde

Že v sobotu dojde v centru města k potyčkám, je vysoce pravděpodobné. Shromáždění si na stejný čas naplánovalo několik skupin lidí. Kromě pochodujících neonacistů, z nichž část možná bude ze zahraničí, se sejdou před Velkou synagogou k pietní akci Židé. Společně s katolíky pak na náměstí Republiky symbolicky zapálí svící. Aktu se má zúčastnit i plzeňský biskup František Radkovský.

Na sobotní 14. hodinu ohlásilo do sadů Pětatřicátníků hudební happening s podtitulem Mládež proti nacismu levicové občanské sdružení DROPE. Předpokládá účast asi 200 lidí. „Ohlášení má procesní chyby. Doporučili jsme jim konání v jiný čas a na jiném místě,“ řekl včera starosta trojky Jiří Strobach (ODS) s tím, že se s organizátory hodlá kvůli odložení happeningu sejít. K pochodu se včera vyjádřila také Liga proti antisemitismu. „Vyzýváme všechny odpovědné instituce i občany, aby zabránili tomuto pošlapání lidské důstojnosti stejně, jako se to podařilo v Praze,“ uvedl publicista a sociolog Fedor Gál. Liga nabádá, aby se lidé i organizace připojili k protestu proti pochodu.

Podobnou výzvu učinila také Krajská organizace Strany zelených na Liberecku (KOSZ). „Proti narůstajícímu neonacismu je třeba zasáhnout nekompromisně a se vší razancí teď hned,“ uvedl člen rady Krajské organizace KOSZ Miroslav Hudec.

Proti pochodu se vyslovilo i občanské sdružení Výbor pro odškodnění romského holocaustu.