O akci jako první informoval Deník ZDE.

Pochod v Plzni nahlásila na 24. srpna fyzická osoba jako Pochod přes město k vyjádření nesouhlasu. Trasa by měla vést z centrálního náměstí na náměstí Milady Horákové ve čtvrti Slovany. Protože je na trase mj. uzavřen Wilsonův most, bude v pondělí s oznamovatelem radnice jednat o úpravě plánu pochodu. "Shromáždění se pohybuje v rozmezí od 15:00 do 20:00, předpokládaný počet účastníků je kolem 200 lidí," uvedl Roman Matoušek, vedoucí odboru správních činností magistrátu.

Na tentýž den je v centru blokováno pět prostranství pro akce ohlášené jako Veřejná shromáždění za účelem protestu proti vyvolání nesnášenlivosti v Plzni. Oznamovatelem na úřadu třetího městského obvodu je jedna fyzická osoba, shromáždění by se měla konat od 13:00 do 19:00, místem je Anglické nábřeží, prostranství U Zvonu, u Papírenské lávky, v Prokopově ulici u Komorního divadla a ve Štruncových sadech. Nahlášena je účast 300 lidí. Zatímco pochod, o němž se mluví jako o akci extremistů, byl ohlášen 14. srpna, shromáždění byla na úřadě oznámena o den později.

Na stejný den, tedy 24. srpna, se do Plzně na internetu svolává také uskupení nazvané Plzeň proti rasismu, akci nazývá Blokáda neonacistické demonstrace. Konat by se měla podle letáku zveřejněného na sociálních sítích ve 14:00 na centrálním náměstí.

Policie už připravuje bezpečnostní opatření, konkrétní ale být odmítla. Podle mluvčí Martiny Kohoutové bude mít dostatek sil a prostředků.

Na pochody s názvem Společně proti cikánskému teroru a policejní brutalitě svolává web www.svobodnyodpor.cz. Jejich pořadatelé na stránce píší o "černém rasismu" v ČR, v níž jsou občané "šikanováni cikánskými násilníky". Vláda je podle pozvánky podporuje a problémy s Romy nijak neřeší. Extremisté k připravovaným plošným protestům na webu uvádějí, že podrobnosti k nim zveřejní na internetu a také na sociálních sítích.