Podle průzkumu VZP trpí nadváhou nebo obezitou 20-30 % dětí a jejich počet stále stoupá. V době internetu nemají téměř žádný pohyb, dalším problémem je pak nezdravé stravování, které také způsobuje nárůst tělesné hmotnosti. Ve většině případů dítě z nadváhy nevyroste.

Podle výživové poradkyně Lenky Šimandlové je prvořadým problémem nedostatek pohybu. „Dřív byl pro děti trest, když nemohli jít po škole ven, dnes je to opačně, musíme je nutit, aby šly na chvíli ven, protože jinak by nejraději seděly doma u počítačů," vysvětlila.

To potvrdil i průzkum VZP, který ukázal, že 27 % dětí tráví denně více než dvě hodiny 
u počítače.

Rodiče by měli dětem zajistit pravidelný mimoškolní pohyb. „14 % dětí sportuje pouze při školním tělocviku," upozornil mluvčí VZP Oldřich Tichý. „Určitě bych doporučila, aby se do aktivit zapojovala celá rodina," poradila Šimandlová.

Zásadní pro děti je i způsob stravování. „Reklama má obrovský vliv, kolikrát ani sami rodiče nevědí, co by měly jejich děti jíst. Myslí si, že když v reklamě řeknou, že cereálie jsou zdravá snídaně, tak opravdu jsou. Ale jsou cereálie, a pak cereálie s velkým množstvím cukru," popsala Šimandlová.

Dětská obezitaDětská obezita je závažné chronické onemocnění, které je spojeno s mnoha zdravotními problémy. Už v dětském věku se mohou projevit nemoci srdce a cév, metabolické či endokrinní komplikace, zažívací, ortopedické či dermatologické těžkosti. Ve většině případů dítě z nadváhy či obezity nevyroste.

Přeslazené cereálie by podle ní děti vůbec jíst neměly, jedná se totiž o rychlý, ale krátkodobý přísun energie, po kterém následuje propad. 
„V tu chvíli se dítě přestane soustředit a cítí se unavené," dodala výživová poradkyně. Odborníci se shodují, že správná snídaně je základem celého dne. Internetový portál sdetmiprotiobezite.cz říká, že dítě by bez snídaně nemělo odejít z domu.

Výživová poradkyně doporučila, že by se měl klást důraz také na svačiny. „Ty by se měly připravovat doma, protože pokud dáte dítěti peníze, ať si něco koupí, tak si nemůžete být jisti, že si koupí zdravou svačinu," vysvětlila Šimandlová. „Výzkum ukázal, že 25 % dětí jí nejraději hamburgery, párek v rohlíku, brambůrky a sladkosti," uvedl Tichý.

Dalším problémem jsou slazené nápoje, kterým dává podle VZP přednost více než polovina dětí. Portál sdetmiprotiobezite.cz doporučuje: „Pro zdraví dítěte je důležité udržet nesladkou chuťovou stopu v nápojích, jakými jsou stolní neperlivé vody, ovocné a bylinkové čaje a jen výjimečně ředěné kvalitní džusy anebo takzvané fresh džusy."

Velmi důležitá je také celková kultura stolování. Rodina by měla jíst společně 
a hlavně by měli mít všichni na talíři stejné jídlo. „Určitě bych nedoporučila jíst u televize nebo počítače, pro děti je to velmi rozptylující element. Často se stává, že potom ani nevědí, co vlastně jedli," uvedla Šimandlová. Správné stravovací návyky by se měly u dítěte vytvářet co nejdříve.