Zde se totiž konal 38. ročník soutěže v zimním plavání Slavnost slunovratu. „Celkem je každou zimu 24 závodů po celé republice, my se snažíme zúčastnit alespoň dvanácti. Počítá se nejlepších 10 výsledků," vysvětlil Kosek, který do Plzně přijel z Pardubic.

Zimnímu plavání se věnuje, stejně jako jeho přítelkyně, už pět let. „Není to jen o tom, že si člověk jde zaplavat do studené vody. Člověk se musí tomuto sportu přizpůsobit," řekl plavec, povoláním učitel. Před každou sezonou ho tak čeká zdravotní prohlídka, každý den ráno tříminutová studená sprcha a minimálně dvakrát týdně trénink. „Já nejraději chodím plavat sám, ve vodě potkám maximálně kachny," prozradil.

Lékařka Zuzana Miškovská, která bydlí v Praze, většinou také trénuje sama. „Chodím plavat do Vltavy, někdy i do nevyhřívaného bazénu. Když jdu ale sama, nemohu odplavat celý trénink, musím si nechat rezervu, abych se sama převlékla. Větší kluby oproti tomu mají organizované tréninky, na kterých se mohou vzájemně ohlídat a pomohou si," řekla zástupkyně SC Plavecký areál Pardubice.

Převlékaní po zimním plavání je kapitola sama pro sebe. „Musíte se obléci do pěti minut. Pak začíná přirozený neovladatelný třes, kterým se tělo zahřívá. Když se vám klepou ruce, už na sebe sami nic nedostanete," vysvětlil Kosek, který už má oblékání nacvičené.

Jeho přítelkyně se při jednom z tréninků nestihla včas převléknout. „Vylezla jsem z vody u cyklostezky a oslovovala jsem náhodné cyklisty, zda by mi nezapnuli zip, chvíli nato jsem říkala dalším o zavázání tkaniček," vyprávěla Miškovská, která na plzeňském Boleváku nastoupila do závodu na 500 metrů. Doplavala na čtvrtém místě. Její partner v závodě na 750 metrů obsadil 21. pozici.

Oba se shodují na tom, že zimní plavání má vliv také na jejich zdraví. „Od té doby, co jsem s otužováním a plaváním začal, už nevím, co to je chřipka nebo angína," řekl Kosek. Miškovská doporučuje otužování i svým pacientům.