„Tísňovou linku 155 volal jeho kamarád, který spolu s operátorkou zahájil resuscitaci,“ řekla Deníku krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Andrea Divišová. Doplnila, že po svém příjezdu převzali resuscitaci záchranáři, kterým se po pár minutách podařilo obnovit mužovy životní funkce, a již při plném vědomí byl letecky transportován na urgentní příjem FN Plzeň.

Bohužel nejde nyní o ojedinělý případ. Závažných reakcí na bodnutí hmyzem v posledních dnech v Plzeňském kraji přibývá. „Jen od pátku do neděle jsme vyjížděli ke dvacítce alergických reakcí, z toho dva muže jsme transportovali ve vážném stavu do zdravotnického zařízení,“ upozornila Divišová s tím, že nebezpečí není radno v žádném případě podceňovat. Vážné reakce na bodnutí hmyzem mají totiž nyní i ti, kteří netrpí alergií.

„Kromě běžných reakcí, jako je otok v místě vpichu, zarudnutí, svědění, se velmi často objevují reakce celkové, které mohou být život ohrožující. To znamená náhle vzniklá slabost, dušnost, zvracení, křeče, poruchy polykání, rozdvojené vidění, poruchy vědomí, v nejhorším případě zástava dechu a oběhu. Proto apelujeme na veřejnost, aby si na chaty, chalupy a dovolené všichni pořídili alespoň volně prodejné léky na alergii a měli je po ruce,“ upozornila Divišová. Doplnila, že alergici by rozhodně měli mít vždy při sobě léky typu EpiPen a podobně.

V pondělí 11. července 2022 zasahovali hasiči u letiště Plasy, kde zůstali dva parašutisté zavěšení na stromech.
Dva parašutisté zůstali viset na stromě, jeden slezl, druhého zachránili hasiči

Jak se zachovat, pokud vás bodne vosa či včela? V případě vzniklé alergické reakce ihned užijte dle příbalového letáku léky na alergii, postižené místo chlaďte, při polknutí hmyzu je dobré cucat led. Během těchto činností volejte tísňovou linku 155, kde vám zopakují, jak máte postupovat. V případě rychle se rozvíjející alergické reakce, která může přejít až do tzv. anafylaktického šoku, k vám vyšlou záchranáře a budou s vámi do jejich příjezdu po celou dobu na telefonu a pomohou vám s život zachraňujícími úkony. „Žádáme všechny, aby nepodceňovali ,štípnutí‘ vosou či včelou a v případě jakýchkoliv komplikací se obrátili na linku 155,“ uzavřela Divišová.