Čtyři prodejní místa, kde si Plzeňané mohli koupit předplatné na veřejnou dopravu, se od 1. června definitivně uzavřou. K dispozici zbudou jen dvě prodejny na Denisově nábřeží a v Tylově ulici.

Chybějící prodejny mají nahradit samoobslužné terminály, prvních pět automatů má být instalováno ale až v průběhu září. „Vadí mi to hodně, už takhle bývají v Tylově ulici fronty. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat nyní, po zavření dalších prodejen. Hlavně však nechápu, proč se tyto kroky neudělaly současně,“ stěžuje si Plzeňan Pavel Stehlík.

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) ale věří, že dvě prodejní střediska potřeby Plzeňanů uspokojí. „Zákazníci jsou zvyklí dobíjet si kartu s předstihem až sto dní. Navíc podle našich průzkumů byla nejnižší vytíženost prodejen právě od června do srpna. Proto věřím, že uzavřením poboček nevznikne pro občany větší problém,“ říká mediální zástupce PMDP David Hrdina.

Pro 18 zaměstnanců PMDP znamená zrušení prodejen propuštění, podnik s nimi na jiná místa nepočítá. „Pokud jsme podepsali ukončení pracovního poměru dohodou k 1. červnu, dostaneme sedm měsíčních platů. To není špatné, na druhou stranu jsme vlastně neměli jinou možnost,“ tvrdí jedna ze zaměstnankyň, která nechce být jmenována.

Podle předsedy odborového svazu PMDP Jaroslava Forejta nebylo moc šancí propuštěné lidi zaměstnat jinde. „Je to obtížné, podnik hledá lidi na úplně odlišná místa, kde propuštění nemají potřebnou kvalifikaci,“ vysvětluje Forejt.

ZRUŠENÉ PRODEJNY PŘEDPLATNÉHO OD 1. 6. 2007:
Košutka, konečná tramvaje č. 4
ZČU Bory
Pražská ulice
Bory, konečná tramvaje č. 4
 
ZŮSTANOU PRODEJNY:
Tylova ulice
Denisovo nábřeží
 
PĚT TERMINÁLŮ, INSTALOVANÝCH V ZÁŘÍ:
sady Pětatřicátníků, parkoviště u autobusové zastávky
Americká třída, budova Právnické fakulty ZČU
hlavní nádraží ČD – vstupní hala
Lochotín, Studentská ulice j Lochotín, budova ÚMO 1
 
Do konce roku 2007 má být instalováno dalších 20 terminálů v Plzni a okolních obcích.