Ještě na konci srpna letošního roku informovalo bývalé vedení Plzně o tom, že ceny tepla se pro občany ani firmy nezmění a zůstanou tak nejlevnější v České republice. Na čtvrtečním jednání však současný primátor Roman Zarzycký (ANO) vystoupil s tím, že společnost Plzeňská teplárenská, kde má město podíl 65 procent a zbylých 35 procent skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského, má záměr zdražit cenu tepla o 50 až 60 procent.

Podle Zarzyckého dostalo město od předsedy představenstva Plzeňské teplárenské Romana Jurečka a místopředsedy krajské ODS materiál, ve kterém se uvádí, že zvýšení cen je nutné z hlediska vývoje na trhu a že v případě nezvýšení sazby hrozí firmě újma několik set milionů korun.

Z muzikálu Kozí válka.
Kozí válka přivede na jeviště v Plzni i Václava Koptu a Kristýnu Leichtovou

Zarzycký na zastupitelstvu namítal, proč zástupci koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kteří jsou dnes v opozici, slíbili 30. srpna, že ceny tepla zůstanou pro příští rok pro občany stejné. „Tyto věci se dnes ukazují jako nepravdivé. Byl to předvolební faul,“ řekl Zarzycký a dodal, že s případným zdražením tepla od ledna příštího roku vedení města nesouhlasí.

Podle Davida Šloufa (ODS), předsedy opozičního zastupitelského klubu a bývalého ekonomického náměstka primátora, ale sama teplárna už v srpnu informovala tehdejší vedení města o tom, že ceny tepla zachová. „Navíc dodnes má na svém webu napsáno, že zdražovat teplo nebude a že má nejlevnější teplo v republice,“ odmítl nařčení plzeňského primátora Šlouf a ptal se, proč materiál o zdražení dostali zastupitelé na stůl až ve čtvrtek, když teplárna to městu sdělila už 16. listopadu.

Záchranná služba. Ilustrační foto
Zemřel lékař Jan Špeta. Se záchrankou spolupracoval přes dvacet let

O nutném navýšení sazby tepla informoval na zastupitelstvu generální ředitel Plzeňské teplárenské Václav Pašek. Uvedl, že podmínky v teplárenství se od září pro firmu zhoršily, a že výdaje na výrobu tepla budou proto vyšší než doteď.

O případném zdražení tepla jednali ve čtvrtek zastupitelé několik hodin. Navýšení cen o desítky procent zatím odmítli.

Rozhodne prosinec

Zda se teplo v Plzni zdraží, se rozhodne v prosinci. Město zřídí čtyřčlennou pracovní skupinu s jedním zástupcem opozice, která analýzu zdražení od teplárny posoudí a bude ještě jednat s EPH o stagnaci cen nebo o co nejmenším růstu.

Případné navýšení cen tepla budou zastupitelé projednávat 12. prosince od 8 hodin, zástupce vedení města pak stanovisko radnice přednese na valné hromadě teplárny, která začne o dvě hodiny později.

Představenstvo teplárny může rozhodnout o zvýšení ceny do pěti procent, větší nárůst musí schvalovat valná hromada teplárny.