Skupina místních vědců zjistila, že látka obsažená v červeném víně – resveratrol – má blahodárný vliv na časný embryonální vývoj. „Když ji přidáme k embryím hned po mimotělním oplození, tak mnohem lépe prospívají," popisuje Jan Nevoral z Laboratoře reprodukční medicíny Biomedicínského centra v Plzni.

Větší úspěšnost nesouvisí s popíjením červeného vína, nýbrž s přidáním 'zázračné' látky k embryím. „Klíčové je prostředí, kde dochází k mimotělnímu oplození vajíček. To vznikalo metodou pokusů a omylů a stále se zcela nepodobá přirozenému prostředí," vysvětluje odborník s tím, že k dalšímu přiblížení by mohl pomoci právě resveratrol.

V asistované reprodukci by se tak mohlo dosáhnout mnohem lepších výsledků. „Úspěšnost mimotělního oplození závisí na věku. Šance na oplodnění vajíček a úspěšný embryonální vývoj se s věkem snižuje," konstatuje vědec. Mnohdy je nutné ženy opakovaně vystavovat nepříjemným zákrokům – hormonální stimulaci, která předchází získávání vajíček. K tomu už by docházet nemuselo.

Výzkum světových rozměrů

„Reprodukce by byla úspěšnější," je si jist Nevoral. O kolik procent by se úspěšnost zvýšila, si však zatím netroufl přesně odhadnout. „Aby to bylo pro kliniky zajímavé, měla by stoupnout alespoň o deset procent, my bychom však chtěli výsledek ještě o poznání lepší," říká vědec.

„Nutno však říci, že resveratrol má mnoho nespecifických účinků, proto jsme k dalšímu výzkumu zvolili podobnou látku, která také aktivuje naše cílové proteiny, ovšem bez nespecifických, byť třeba i pozitivních účinků," upřesňuje Nevoral. „Tím jsme potvrdili, že námi vybraný resveratrol funguje v embryích právě tak, jak jsme odhadovali," doplňuje.

Že se jedná o výzkum světových rozměrů, dokazuje i spolupráce s předními zahraničními univerzitami. „Našimi partnery jsou laboratoře univerzit v Missouri a v Koreji, obě patří mezi světové špičky v reprodukční biologii," pochlubil se Nevoral.
Na výzkumu pracují vědci tři roky. „V současné době připravujeme publikaci výsledků a patentovou přihlášku na zmiňovanou specifickou komponentu, která má potenciál vylepšit mimotělní kultivační podmínky," říká pyšně vědec.

Výzkum představuje naději pro páry, které jsou odkázány na odbornou pomoc asistované reprodukce.