V jednom z nich objevila žádost o spolupráci, na kterou zareagovala. „Dojela jsem do nemocnice a zeptala se, co konkrétně pro ně mohu udělat. Iniciativu nechali na mně, a proto jsem přišla s nápadem zapojit své studenty," vypráví učitelka působící na Gymnáziu Luďka Pika.

První čtyři roky středoškoláci myli skla aut na benzinových pumpách. Poté pedagožku napadlo vytvořit sluníčkovou sbírku, která se postupně stala tradiční benefiční akcí. Mladí dobrovolníci tedy začali vyrábět sluníčka, což je zároveň symbol Nadace pro transplantace kostní dřeně. Za devatenáct let už středoškoláci vybrali skoro 2,8 milionu korun. Oni stejně jako iniciátorka benefice doufají, že hranici tří milionů teď překonají. Do sbírky se tentokrát zapojilo šedesát osm dobrovolníků z už zmiňovaného plzeňského gymnázia.

Jednou z dvojic jsou Tereza Knížková a Dan Butula. Od učitelky dostali mouku, sůl a lepidlo a ve svém volném čase pak vyráběli sluníčka. „Když jsme je dokončili, použili jsme žluté potravinářské barvivo, potom jsme na hmotu dokreslili obličeje. Šlo nám to od ruky, při práci jsme sledovali Harryho Pottera," uvedli s úsměvem primáni.

Za několik hodin zvládli vytvořit 156 originálních kousků, jež ve čtvrtek za dobrovolný příspěvek nabízeli Plzeňanům. Potkat je před některým z patnácti obchodních center v krajské metropoli ještě můžete, sbírka totiž pokračuje až do pátečních 18 hodin.

A co motivovalo mladé studenty zapojit se do dobročinné akce? „Já už jsem se účastnila i Bílé pastelky, Dan byl tou dobou na soustředění pěveckého sboru, takže nemohl. Myslím, že je dobré pomáhat. Přijde mi to správné," odůvodnila Tereza. Jejího parťáka zase motivoval otec. Stal se totiž nedávno dárcem kostní dřeně. „Když jsem se o tom dozvěděl, řekl jsem si, že i já se přidám," sdělil nadšeně Dan.

Kromě sluníčkové sbírky, jež se koná dvakrát do roka, se středoškoláci setkávají rovněž s nemocnými. „To je pro ně úplně něco jiného, než když jim něco vyprávím od katedry. Po takové zkušenosti je ani nemusím povzbuzovat k tomu, aby pomáhali, protože chtějí sami," uzavřela Helmová.