Otava se po středeční konfrontaci Meluzína s herci, jíž byl přítomen, s šéfem muzikálu dohodl na ukončení pracovního poměru k 30. červnu. O přesných důvodech nechce ani Otava, ani Meluzín blíže hovořit. „Jsou to interní věci a nechci je takto rozebírat," prohlásil šéf DJKT Otava, který několikrát zopakoval, že Meluzínův odchod 'je po dohodě a nedramatický'.

Podle informací Deníku však problémy trvaly už delší dobu. „Atmosféra při zkouškách byla nepříjemná, vygradovalo to při zkoušení Bonnie a Clyde. Pan Meluzín si třeba někoho vybral a toho pak deptal, posmíval se mu a podobně. Týkalo se to víc lidí, někteří herci se ho báli," řekl jeden z členů souboru, který si nepřál uvést jméno, ale redakce jej zná. „Po středečním setkání, které bylo psychicky velmi náročné, by ani nešlo, aby soubor pokračoval beze změny dál," dodal.

Martin Otava říká, že případné výměny vedení jednotlivých souborů avizoval už při nástupu do funkce před dvěma lety, vyměnil tehdy jen šéfa opery. Nyní přišla takřka vynucená změna v muzikálu. „Pan Meluzín pro divadlo udělal ohromný kus práce, celý soubor původní operety v podstatě přetransformoval v moderní soubor muzikálu, který má velikánskou návštěvnost, velké úspěchy, výbornou dramaturgii," upozorňuje Otava.

Konec po 16 letech

Lumír OlšovskýZdroj: ČTKA podobně to vidí i sám Meluzín. „Moje šéfování skončilo po šestnácti a půl letech, jsem hrdý na to, co jsem souboru a žánru přinesl, to je nesmazatelné a pro mě je to nejdůležitější. Dovedl jsem soubor k tomu, že mohl realizovat Kočky a vlastně jakýkoli světový repertoár, protože měl díky šéfovi a jeho práci důvěru u všech světových agentur," řekl v pátek Deníku Meluzín, jehož nahradil herec, dabér a režisér Lumír Olšovský. Do DJKT nastoupil už k 1. červenci, hned odpoledne měl kvůli budoucnosti souboru schůzku s Martinem Otavou. „Byli jsme dohodnuti před třemi lety, když jsem připravoval koncepci, že by mohl nastoupit. Jsem rád, že se to podařilo," vysvětlil Otava.

Situace se Meluzínovým odchodem zatím v souboru příliš neuklidnila a emoce jsou stále vypjaté. Herci budou navíc s Romanem Meluzínem spolupracovat i na podzim, kdy bude režírovat inscenaci Lída Baarová. Ovšem už jako externista. O další spolupráci bude DJKT s exšéfem jednat. „Všechno je zatím ve hvězdách, je třeba to řádně, v klidu a s odstupem promyslet. Od té středy je to pořád čerstvé a člověka to nenechává chladným, i když se to snaží brát racionálně," uzavřel věc Meluzín.