Deník oslovil několik plzeňských kuchařů, kteří prozradili svůj štědrovečerní program v kuchyni.

Jiří DvořákJiří Dvořák, Golden Fish
Ráno se všichni společně nasnídáme, dáme si vánočku a domácí pečivo, které peče moje manželka s dcerou. Na Štědrý den se postíme od masa, takže k obědu máme kubu a čočku. Večer uvaří manželka knedlíčkovou polévku a já pak udělám kapra a bramborový salát.

Marek ValchaMarek Valcha, Parkhotel Plzeň
Vánoce máme mezinárodní, protože část rodiny pochází z Ruska. Vedle české klasiky, kapra a bramborového salátu, podáváme šubu. Stůl, u kterého se sejde opravdu celá rodina čítající 16 lidí, musí být plný jídla. Na jeho přípravě se podílejí babička, manželka a taky já.

Petr BaumrukPetr Baumruk, Starobolevecká hospůdka
Štědrovečerní menu mám ve své režii a připravuji českou klasiku. Na našem stole nesmí chybět rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Na Boží hod si roli vyměníme a jídlo chystá manželka. I když rád v jídle experimentuji, na Vánoce ctím tradici.

Miroslav BroučekMiroslav Brouček, el Cid
Vánoční menu připravuji společně s manželkou. K obědu si dáme čočkový salát, jehož recept každý rok obměňujeme. Namísto kapra máme řízky z candáta. Jednak mi kapr příliš nechutná, jednak má candát méně kostí, což je dobré pro děti. Ale bramborový salát nesmí chybět.

Luboš Loose Luboš Loose, Fakultní nemocnice Plzeň
Večeře je kompletně na mně. Rodinu zavolám až k nachystanému stolu. Jsem konzervativnější, takže podávám kapra s bramborovým salátem. Děti bohužel ryby nejí, takže jim připravím kuřecí řízek. A namísto klasické polévky dělám hrachovou s rybími vnitřnostmi.

Jan LeitlJan Leitl, AZ catering
Přípravu jídla na čtyřiadvacátého si nemůžu nechat ujít. Kromě české klasiky chci, aby na stole byl velký výběr. Dělám kapra s dvojím druhem salátu (českého a bavorského) pochutnáme si i na krůtím řízku a řízku z vepřové panenky. Ty doplní ještě smažená štika, kterou jsem ulovil.