„Je dobré nabídnout pomocnou ruku těm, kteří dennodenně zápasí o živobytí. A když se člověk dostane ze své kotliny, začne věci vidět z jiné perspektivy," odůvodnil iniciátor akce Jiří Preis.

Plzeňan byl poprvé na ostrově v jihovýchodní Asii před dvanácti lety. Tehdy se jako člen mezinárodního týmu podílel na stavbě takzvaného Nehemiášova domu. „Jde o rehabilitační centrum pro dívky, které zažily ve svých domovech násilí nebo zneužívání. Od té doby jím prošlo asi 650 dětí a vznikly další dva domy," vysvětlil Preis. Muže zkušenost silně zasáhla, proto je stále v kontaktu s tamějšími neziskovými organizacemi. Předloni se rozhodl, že na místo znovu vyrazí. „Vydal jsem se tam s kolegou, s kterým jezdím do Afriky. Chtěli jsme vidět, jak práce pokračuje," ozřejmil.

Protože Preis působí jako pedagog na Západočeské univerzitě v Plzni, kde přednáší o geografii, tu a tam posluchačům vyprávěl také o Filipínách. „Často jsem dostával otázku, jak je možné pomoci. Napadlo mě, že mladí lidé chtějí prázdniny trávit aktivně a smysluplně. Proto jsem jim nabídl humanitární výjezd," nastínil učitel.

Na výzvu nakonec zareagovalo pět plzeňských středoškoláků a vysokoškoláků, již se už teď na letní cestu připravují. Na ostrově stráví asi 16 dní a nejvíce se budou pohybovat v chudinské čtvrti ve městě Cagayan de Oro. Zapojí se do aktivit tamějších neziskových organizací, které pomáhají potřebným najít nové bydlení, zajistit obživu nebo pro děti získat donátory kvůli studiu. „Budeme dělat cokoli, co bude nutné. Ve slumu třeba připravovat volnočasové aktivity pro děti, distribuovat jídlo a uklízet tamní cesty. Navštívíme i Nehemiášův dům, kde se tým stará o děvčata 24 hodin denně," uzavřel Preis. Náklady, které si cestovatelé shání sami, činí pro každého přibližně 30 tisíc korun.