Po více než čtvrtstoletí skončí v čele plzeňského zvířecího útulku Spolek pro ochranu zvířat v Plzni (dříve Liga na ochranu zvířat). Radní města ve čtvrtek rozhodli, že útulek přejde pod městskou policii a budou se o něj starat strážníci. „Je to tak i v jiných městech a navíc u městské policie dobře funguje skupina na odchyt zvířat, takže se máme o co opřít,“ prohlásil primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Právě do jeho gesce spadá městská policie a za Zrzaveckého éry významně posiluje. Roční náklady na její provoz jsou už téměř 200 milionů korun.

Ilustrační fotografie
Litičtí chtějí kvůli halám mimořádné zastupitelstvo

Radnice obdržela ve výběrovém řízení na provozovatele útulku nabídky tří provozovatelů, rozhodla se ale pro městskou policii. "Výběrové řízení zatím není úplně skončeno, takže nebudu zatím zveřejňovat kdo v něm figuroval," uvedl Zrzavecký. Současný šéf útulku Martin Kuna Deníku už dříve řekl, že se rozhodně budou hlásit. "Máme více než pětadvacetiletou zkušenost," upozornil Kuna.

V útulku jsou psi i kočky a důvodem může být i určitá nevraživost mezi dvěma organizacemi, které se v Plzni o tu kterou skupinu starají. Roční náklady útulku jsou cca osm milionů korun.