Plzeňský Trabant klub v neděli slavil. Spolku nadšenců do legendárních německých vozů je padesát let a jeho akce v DEPO2015 přilákala stovky lidí. Podobné pozornosti se trabanty těšily odpoledne, když vyrazily na spanilou jízdu Plzní a okolím. O klubu jsme mluvili s Pavlem Křovákem.

Padesát let Trabant klubu. Dnes je ta hlavní oslava?
My jsme k výročí připravili tři akce. První byl sraz na Šumavě, který se konal před čtrnácti dny v Běšinech, a tam přijeli i zástupci jiných klubů. Byla spanilá jízda do Železné Rudy, výstava v Klatovech, soutěže… Trochu jsme se vyřádili. Abychom se ale prezentovali i v Plzni, připravili jsme tuto akci. Jízdu skončí v muzeu Příběhy dvoutaktů v Lobzích. Funguje už třetí rok.A třetí akce?
Na červen chystáme výlet z Plzně do Strakonic, do Sudoměře a skončíme na hradě Kašperk. Ale kromě toho, že slavíme my je letos také 60 let od zahájení výroby trabantů a před čtrnácti dny uplynulo 26 let od ukončení výroby . Hezky se to spojuje.

Jsou tady desítky trabantů, které jsou nejzajímavější?
Máme tu například předchůdce trabanta AWZ P70, automobil s první duroplastovou karoserií na světě. Dále tu jsou novější typy trabantů, pětistovky nebo šestistovky, většina účastníků přijela nejznámějším modelem 601 ve variantách limuzína a kombi. Rarita je vůz východoněmecké pohraniční policie, otevřená verze, dalo by se říci trabant – džíp. Bylo jich vyrobeno asi jen osm tisíc a po sjednocení německa se poměrně masivně likvidovaly. A z Příbrami přijel zástupce úplně poslední řady Trabant 1.1 se čtyřtaktním motorem VW Polo.

Co Trabant klub dělá?
Klub není jenom o tom, že si pomáháme po technické stránce, že máme sklad náhradních dílů a svoji dílnu, ale hlavně pořádáme srazy, výlety, účastníme se akcí jiných klubů. Takže kdo má trabanta a čas, může skoro každý víkend někam vyjet. Už to není jen sezonní záležitost.

Dobrodruh Dan Přibáň, jehož výstava Trabantem kolem světa je v DEPO2015 k vidění, o vašem klubu říká, že jste nejčinnější trabantisté u nás.

V republice je dnes asi dvacet trabant klubů, ale někdy jde opravdu jen o pár lidí. Náš je největší – při založení měl 1300 členů, dnes jsme nad jednou desetinou, ale nerovná se to počtu vozů. Průměr bude i více jak tři trabanty na člena – členové plzeňského Trabant klubu vlastní více jak 500 trabantů.¨

Festival polévky na nádvoří plzeňského pivovaru Prazdroj. Stovky návštěvníků mohli ochutnat tradiční i exotické polévky.
Mexická i moravská, rybí i pivní. Festival polévky navařil klasiku i exotiku