VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Plzeňský sládek: Pivo ochutnávám průběžně!

Plzeň – „Vůni, která se line při vaření piva, miluji. A nejvíce si ji užiju, když se vracím do práce třeba po dovolené. Po nějaké době se vám totiž vytratí z povědomí, a když ji pak znovu ucítím, je to krása. Stejně jako když sem někdo přijde poprvé,“ pochvaluje si Petr Krýsl sládek plzeňského pivovaru Purkmistr.

30.1.2012
SDÍLEJ:

Petr Krýsl v pivovaru PurkmistrFoto: DENÍK/Vlastimil Leška

Na aroma, které většinou dělí lidi na ty, kteří je nesnáší a kteří je zbožňují, nedá dopustit. „Každé pivo voní jinak. Druhů je celá řada, obměňují se, takže je tady pořád co čichat,“ říká s úsměvem Krýsl. Zaměstnání, po němž touží mnoho mužů, ze začátku jako splnění nějakého snu nebral. Vůbec jsem tehdy totiž netušil, že by bylo možné dělat sládka v nějakém malém pivovárku, kde je celá výroba jen na vás. Začínal jsem ve velkém pivovaru, kde jsem se dostal pouze k jedné činnosti a to bylo stereotypní a nijak zvlášť mě to nenaplňovalo,“ vypráví sládek.

Po vystudování pivovarnické školy začal v rámci praxe navštěvovat různé české minipivovary a to mu učarovalo. Ve svém současném zaměstnání, kde působí už přes pět let, si na nedostatek práce stěžovat nemůže. Kdo si totiž myslí, že práce sládka spočívá pouze v uvaření piva, mýlí se. „Rozhodně to neznamená, že když se nevaří, nemám co dělat. Je spousta činností, které musíme vykonávat. Sem patří například stáčení piva nebo přetahování piva ze spilky do tanku. Na starost máme také mytí tanků, sanitaci, vyplachování či stáčení do lahví a soudků. A u nás v pivovaru také provádím lidi v rámci exkurzí. Práce je tak vždycky až až,“ popisuje Krýsl, který se střídá s kolegyní Evou Strakovou. V loňském roce se musel v práci obzvláště činit, protože v pivovárku navařili rekordní množství zlatavého i jinak barevného moku. Vyrobilo se jej 1140 hektolitrů.

„To představuje 140 várek. Z hlediska kapacity spilky, to bylo v podstatě na sto procent,“ dodává. Jedna várka trvá deset až jedenáct hodin. Vaří zde čtyřikrát až pětkrát týdně, v zimě je to o něco méně. Představa, že se sládek celou dobu potí v obrovském horku u varny, také není zcela pravdivá.

„Samozřejmě nahoře, kde se vaří, je poměrně velké vedro. Bez ohledu na to, jestli je léto nebo zima. Zároveň ale musím střídavě běhat do ležáckého sklepa, kde je pět stupňů Celsia. To jsou poměrně markantní rozdíly v teplotách. Pořád se proto musíme oblékat a svlékat. Snažíme se, abychom prostředí nestřídali příliš často. Většinou si práci na jednom místě nahromadíme, abychom tam mohli trávit delší dobu. To přebíhání nemá moc příznivý vliv na zdraví,“ vysvětluje. Na varně se samozřejmě občas ochladí pivem. „Žádný sládek by neměl mít ochutnávání zakázané. Ovšem musí to zvolit v takové míře, aby to na jeho práci nebylo znát. Každou navařenou várku vyzkoušíme, abychom věděli, co bude pít zákazník. Ochutnáváme průběžně, tak jak se pivo mění v jednotlivých fázích své výroby. Když je sanitace, kdy se musí vlézt do varných nádob, doneseme si pivo tam, abychom se osvěžili,“ směje se Krýsl.

„Pivo u nás nepasterujeme, nefiltrujeme ani do něj nepřidáváme vodu,“ dodává. Pro chuť a kvalitu piva jsou podle něj nejdůležitější vstupní suroviny a správné prokvašení. Ke své profesi se dostal především díky otci Josefovi, který je také sládkem.

„Pracoval v Plzeňském Prazdroji. Už jako malý jsem tam s ním chodil. Pak jsem tam také pracoval,“ vzpomíná Krýsl. S otcem se prý často o výrobě piva baví a předávají si navzájem informace. „Jelikož posledních pět let vařím takřka denně, mohu přinášet zkušenosti z výroby do receptur. Otec zná zase různé druhy piv z celého světa. Děláme různé ochutnávky, degustace a říkáme si, jak by se to dalo ještě lépe uvařit,“ dodává. Osobně prý má nejraději klasický světlý ležák. „Ale velmi mně chutná také pšeničné pivo. Poslední dobou mě zajímají svrchně kvašené speciály, jako jsou třeba americké nebo belgické india pale aly nebo německé bocky,“ vyjmenovává. Pivo si prý rád dá i po práci.

„Dříve jsem chodil s kamarády do hospod, ale mám trochu pracovní deformaci, takže už mě přestávají oslovovat běžná výčepní piva. Raději si ho dám doma, kde mám vždycky dostatek kvalitního výběru,“ dodává.

Autor: Ladislav Vaindl

30.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
parlamentní volby v Horních Počernicích, 20.10.2017
SLEDUJEME ON-LINE
22

Volební místnosti se zavřely

Ilustrační foto.

Opilý řidič havaroval u Chotíkova. Nikdy si přitom neudělal řidičák

Hubník: Škoda první půle

Lugano (od zvláštního zpravodaje deníku) – Utkáním proti Luganu naskočil znovu do mužstva po dlouhé pauze zaviněné vleklým zraněním. Svůj návrat si ale kapitán Viktorie Roman Hubník představoval určitě jinak. Jeho tým prohrál v Luganu 2:3 a ani on sám neměl svůj den.

Volební účast v Plzni se pohybuje kolem 60 procent

Plzeň - V parlamentních volbách 2017 šlo v Plzni k volebním urnám kolem 60 procent voličů.

Sportovci bez šance na úspěch

Plzeň - Podle jmen by se mohlo zdát, že sestavili dobrý tým, který může porážet své soky.

SOUTĚŽ o vstupenky na Tátu

Plzeň – Celosvětově úspěšná one man show Táta o tom, jak lze s humorem zvládnout období před narozením dítěte a po něm, se stala vedle Cavemana jednou z programových stálic Měšťanské besedy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení