Plzeňský Prazdroj od 1. října navýší cenu některých piv. Ležáky v lahvích, plechovkách i čepované zdraží zhruba o korunu, Pilsner Urquell o 1,50 Kč za půllitr. Ceny jedenáctistupňových piv se zvednou asi o 60 haléřů za půllitr. Nejpopulárnější desítka Gambrinus ale nezdraží.

Podle tiskové mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitky Němečkové je zdražení odpovědí na zvyšující se náklady. „Zvyšují se ceny dopravy i samotná cena surovin,“ uvedla Němečková. Do zvýšení ceny piva se podle ní promítne i nově postavená linka na plechovky.

Ilustrační foto.
Nechte si vyšetřit plíce

Plánované zdražení samozřejmě vadí zákazníkům. „Nemám z toho radost, všechno je teď drahé a ještě zdraží pivo. Nejspíš nakoupím co nejvíc piva na doma, dokud je levné,“ sděluje své plány důchodce Petr Pokorný. Hospodský plzeňské pivnice Mokrý loket Lubomír Novák se ale úbytku návštěvníků nebojí. „Lidi budou sice chvilku remcat, ale stejně budou na pivo chodit,“ je přesvědčen.

Většina minipivovarů v nejbližší době zdražení nechystá. Podle správce pivovaru Chříč Petra Jakubíčka se ceny letos měnit nebudou. „Uvidíme podle cen surovin na příští rok,“ uvedl Jakubíček.

Obavy ale panují v Měšťanském pivovaru v Klatovech. Podle místního sládka Rudolfa Langa se tam zdražení nevyhnou. „Stoupají ceny všeho od energie až po ječmen, slad i chmel. Někteří dodavatelé hrozí příští rok až patnáctiprocentním zdražením. Tato situace se samozřejmě musí promítnout i do ceny piva,“ uvedl Lang.

Ilustrační snímek
Nepropásněte! Prvňáčci z Benešovy ZŠ v Plzni