I na tom si plzeňský pivovar už řadu let zakládá a snaží se proto výčepním ukázat, jak by se zlatavým mokem měli správně zacházet, aby host dostal na stůl nápoj v té nejvyšší kvalitě.

„Během školení výčepním předvedeme, jak pivo správně načepovat. Poté je sledujeme při práci a opravujeme chyby, kterých se dopouštějí,“ popisuje mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková. Ovšem školení není jen o samotném čepování, zaměřuje se také na skladování piva, čištění trubek i mytí skla. To vše totiž ovlivňuje chuť zlatavého moku v orosené sklenici.

Nejdelší vlasy
Kraj rekordní a kuriózní

Výčepní mohou navštívit tréninkové centrum v plzeňském pivovaru. „Jsme ale připraveni vyrazit za výčepními osobně přímo do jejich provozoven, kde mají k dispozici zázemí, na které jsou zvyklí. V takovém případě školí naši lektoři i celý personál restaurace,“ sděluje mluvčí Němečková, která doplňuje, že školením prošlo již několik tisíc výčepních.

Trénink trvá minimálně dvě hodiny. „Každý výčepní ale 'dozraje' až během praxe. Proto s ním spolupracujeme dlouhodobě,“ doplňuje Němečková.

Kromě toho se mohou výčepní každý rok přihlásit do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, která je motivuje k dalšímu rozvoji svých zkušeností. Letos se koná už 12. ročník a jeho vítěze vybere porota ve čtvrtek. Západočeskou metropoli reprezentuje ve finále jednatřicetiletý Miroslav Štych.