„Právě dělám v Plzni v paneláku na Vinicích. Ohnisko štěnic je v jednom bytě, který obývají Ukrajinci," řekl včera Jaroslav Svoboda z plzeňské firmy Likvido. Vznikla teprve nedávno a na nedostatek práce si rozhodně nemůže stěžovat. Právě štěnice jsou nyní nejpalčivějším problémem a jejich hubení zabírá odborníkům více času než hlodavci.

„Dříve, v devadesátých letech, jsme se se štěnicemi setkávali zřídka," vzpomíná Martin Zíka, jednatel Desinsekty. Ale v současné době hubí tento hmyz skoro denně. Podle něj budou navíc štěnice obrovským problémem v budoucnu.
Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu je nyní v Plzeňském kraji rekordní množství 37 600 zahraničních agenturních dělníků, v drtivě většině z východní Evropy a Asie.

„Je evidentní, že štěnice se k nám dostávají se zahraničními pracovníky, které tady firmy ubytovávají. Přiváží je sem v oblečení, v nábytku, případně v knížkách," je si jist odborník.

Ilustrační foto.
Většinu sebevražd loni spáchali muži. Ztrácejí sebevědomí?

Cizinci štěnice nepovažují za škůdce

V jednom plzeňském hotelu, kde se štěnice pravidelně vyskytovaly, provedli průzkum. „Dohodli jsme se s personálem, že zákazníky z Východu budou ubytovávat pouze ve třetím patře. A od té době se štěnice vyskytovaly pouze tam," řekl Zíka. Podle něj je problém, že někteří cizinci štěnice nepovažují za škůdce.

Antonín Drozda, který poskytuje deratizační služby v celém kraji, má zkušenosti s výskytem štěnic nejčastěji na ubytovnách u průmyslových zón. Někdy v pronajatých bytech. Vždy se ale jedná o jednotlivé objekty, nebývají zasaženy celé lokality.

Své o výskytu štěnic v domě, kde žije, už ví paní Jana z plzeňské Doubravky. „Bylo to nepříjemné, objevily se o patro níž, kde žili Ukrajinci. Pořád jsem trpěla pocitem, že jsem poštípaná. Měla jsem z toho nervy na pochodu a spolubydlící se kvůli tomu dokonce odstěhoval. I přesto, že u nás v bytě štěnice vůbec nebyly," říká Jana.

Obžalovaný Ondřej R. u soudu.
Neustál otcovy výčitky kvůli svému životu a vraždil. Dostal třináct let

Problém ale nemusí souviset jen s cizinci. Se štěnicemi měli problémy i nájemníci domu s pečovatelskou službou v Kolovči na Domažlicku. Deratizátor objevil štěnice v několika bytech a sanaci tu museli několikrát opakovat.

Štěnice útoční v noci

Štěnice je nepříjemná zejména kvůli tomu, že saje krev, což je její jediná potravní složka. Navíc může podle Zíky přenést na člověka nějakou infekci. „Literatura sice uvádí, že nebyl prokázán žádný přenos onemocnění ze štěnice na člověka, ale já tomu nevěřím. Když můžou přenášet nemoci jiní členovci, například komár, tak proč ne štěnice?" říká deratizátor.

Podle Jaroslava Svobody z Likvida štěnice útočí v noci, lidem se zpravidla objeví pár štípanců vedle sebe na rukou, nohou či krku a nechráněných místech těla. „Potíž je v tom, že štěnice po nasátí zase zaleze a zdržuje se několik dnů v různých škvírách. lemech lůžkovin, rámech postelí či úložných prostorech, kladou tam vajíčka a množí se," říká Svoboda. Radí, aby se lidé při podezření nepokoušeli štěnice hubit jednorázovým většinou neúčinným postřikem z hobby marketu, ale obrátili se na odborníky. Ti provádějí hloubkovou deratizaci ve dvou, někdy i třech cyklech za sebou s několikatýdenní prodlevou. V bytových domech, jako včera na Vinicích, zároveň provedou i preventivní zásahy v sousedních bytech, čímž zabrání rozšíření škůdců po domě.