"Osobně nejen já, ale i řada kolegů a zastupitelů kraje a poslanců z Plzeňského nebo Jihočeského kraje, se domnívám, že senátní návrh je dobrý. Je kompromisní, vyvažuje dvě strany - jednak stranu přírody, ale na druhou stranu tam žijí lidé a ta lidská stránka musí být na zřeteli," řekl krajský zastupitel a poslanec Václav Votava (ČSSD). "Byť jsem poslanec vládní, koaliční, jistě podpořím návrh, který přišel ze Senátu," uvedl.

Za senátní podobu novely se hodlá přimluvit ve Sněmovně, kromě stanoviska Plzeňského kraje má podobné stanovisko Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje, přiklání se k němu i většina z 22 šumavských obcí, které v parku leží. Prezident Miloš Zeman při lednové návštěvě kraje uvedl, že rovněž podpoří senátní verzi, neboť chrání zájmy šumavských obcí.

Zastupitelstvo kraje se legislativou kolem Šumavy zabývá léta. I přes různé rozpory v ostatních otázkách byli dosud zastupitelé ohledně Šumavy zajedno. Krajští politici vždy dávali přednost zásahům proti kůrovci a podporovali zlepšení podmínek života obyvatel šumavských obcích.

Kraj loni v prosinci přijal usnesení, v němž odmítl původní verzi novely zákona a vyzval tehdy senátory, aby pro ni nehlasovali. "Hlavní námitka je rozšiřování bezzásahových zón, způsob projednávání dokumentace, nerespektování rozvoje obcí, uzavírání některých míst pro turisty," vyjmenovala námitky kraje vůči novele krajská radní pro životní prostředí Radka Trylčová (ODS). Krajští politici se bojí, že rozšiřování bezzásahového území přinese další šíření kůrovce.

Podle společného prohlášení, které přijal Plzeňský a Jihočeský kraj, se Šumava za poslední desetiletí stala kolbištěm nevládních organizací i politiků. "Česká ochrana přírody se zradikalizovala a stala se bojem ideologií. Tradiční evropskou ochranu přírody vystřídal směr aktivistických skupin k ochraně samovolných procesů jako v obřích amerických parcích, kde lidé nikdy nežili, přírodu nevyužívali a nepečovali o ni," řekla Trylčová, která prohlášení krajů podepsala.

Votava se ohradil proti argumentaci ekologických skupin, podle nichž umožní senátní verze novely vstup developerů a lobbistů na Šumavu, megalomanské stavby a ničení vzácné přírody. "Řada právních předpisů neumožňuje, aby se na Šumavě jen tak něco stavělo," řekl Votava. Podle něj lidé na Šumavě a šumavské obce chtějí žít v souladu s přírodou, vládní novela zákona je ale dost omezuje. "A na Šumavě žijí lidé, nejsou tam jen rostlinky, stromy, žabičky, ale jsou tam i lidé, a je třeba jim také vytvořit podmínky, aby tam mohli žít," dodal poslanec.

Tématu novely zákona o ochraně přírody se věnují také v jižních Čechách. Více čtěte na Čekobudějovickém deníku ZDE.