Téměř tři čtvrtě hodiny trvala pondělní debata zastupitelů Plzeňského kraje, jestli se hejtmanství 10. března připojí k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet. Pro řadu zastupitelů je téma ožehavé. Někdo byl jednoznačně proti, jiný jednoznačně pro, část z nich se při hlasování také zdržela. Výsledek je, že Krajský úřad tibetskou vlajku ani letos nevyvěsí.

Ze čtyřiceti hlasujících zvedlo 18 ruku pro, 7 proti a 15 se zdrželo.

Návrh za klub ODS předkládal Martin Baxa a občanští demokraté spolu s TOP 09 a Koalicí pro Plzeňský kraj byli nakonec také jediní, kteří vlajku stoprocentně chtěli. „Mám pro to dva důvody. První je připomenutí potlačování lidských práv v Tibetu, kde lidská práva stále naplňována nejsou, druhý je to symbolické vyjádření, že krajské samosprávě není lhostejná otázka dodržování lidských práv ve světě. Tibet není jediné takové místo ve světě a pro mě a kolegy je vlajka všeobjímající symbol,“ řekl Baxa.

BLIK BLIK – festival světla a umění ve veřejném prostoru
Plzeň bude v březnu blikat k republikovým narozeninám

Na hejtmanství vlála tibetská vlajka naposledy za hejtmana Petra Zimmermanna. Současný hejtman Josef Bernard připomněl, že se s požadavkem na její vyvěšení setkal hned po nástupu do funkce, ale chtěl nechat rozhodnout celé zastupitelstvo.

Komunisté Zdeňka Lišková a Karel Šidlo namítali, že okupace Tibetu nikdy nebyla, že ji vyvolala pouze propaganda. Podle Liškové chtěli Američané na vrcholky čtyř a pětitisícových hor dokonce umisťovat balistické střely, podle Šidla je vyvěšování vlajky pouze „pokusem a hladem mnichů a dalajlámy po vrácení moci v Tibetu a návratu otrokářské společnosti s trestním řádem, který se rovná středověku.“

Natáčení cyklu Malé lásky ve Fakultní nemocnici na Lochotíně.
Malé lásky se opět rodí pod dohledem kamer

Z řad klubu ANO zaznívaly výtky, že Plzeňský kraj na jednu stranu vysílá pracovní skupiny do Číny a teď by měl tvrdit, že utlačuje lidská práva. Naprostá většina z nich se pak při hlasování zdržela, jen Jiří Dufka byl proti.

A mezi sociálními demokraty byli pro tibetskou vlajku pouze tři včetně hejtmana, ostatní se hlasování také zdrželi. Nicméně na podnět jednoho člena ČSSD se včera hlasovalo ještě o jedné vlajce, a to o ukrajinské. „Vznáším návrh vyvěsit ukrajinskou vlajku 24. srpna, je to den její samostatnosti,“ řekl Jiří Struček s tím, že ukrajinské problémy nám jsou bližší. Ani této vlajce ale zastupitelé nedali zelenou.