Sport, na který chodili ještě před třemi, čtyřmi roky snad jen zapálení fandové, se nyní stává hodně probíraným tématem. A ruce si mnou i majitelé restaurací či hotelů.

Zápasy viktoriánů v Evropské lize a v minulé sezoně i v Lize mistrů totiž lákají mnohé fandy do hospod s televizemi a velkoplošnými plátny.

„Navíc funguje jakési propojení fanouška a piva. Fotbalový fanda má rád dobré pivo. Před fotbalem a i po něm chodí do restaurací, kde se točí dobré pivo, například U Salzmannů, Na Parkáně nebo Na Spilce," míní Marek Bešta, odpovědný vedoucí známé plzeňské restaurace U Salzmannů.

Bešta si všímá, jak úspěchy Viktorky pomáhají měnit atmosféru ve městě. „Lidé zapomenou na každodenní starosti," uvádí.

Oceňuje proměnu Štruncových sadů, hlavně jejich propojení s pivovarem, což se povedlo díky lávce. „Fotbal přitahuje fanoušky ze zahraničí a je velká výhoda, že po lávce se dostanou přímo do pivovaru a nemusí složitě obcházet," tvrdí Bešta.

Ten se domnívá, že fotbal pomohl Plzni získat velký kredit v očích veřejnosti. „Plzeň není pouze kulturní, ale i sportovní město. Fotbal je světový fenomén a každá zmínka o úspěchu v novinách pomáhá přilákat turisty. Pomoci by k tomu mohlo navíc i to, že Plzeň bude v roce 2015 Evropským hlavním městem kultury. Lidé budou zvědaví na město, kde se hraje pěkný fotbal a vaří dobré pivo," říká Marek Bešta.

Plzeňští provozovatelé hospod či barů si pochvalují, že když běží v televizi pohárový zápas Viktorky, vytočí až o pět stovek piv více. A dnešek určitě nebude výjimkou. Bary a restaurace mají plné lokály s předstihem. Nejlepší místa jsou rozebraná i týden před výkopem.

Kam na fotbal

restaurace U Salzmannů, čtyři televizní obrazovky, kapacita 150 míst
restaurace Na Spilce, šest velkoplošných obrazovek, kapacita 300 míst
hockeybar Severka, 24 televizních obrazovek, kapacita 250 míst