Principálka Petrusche, její zástupce Mlhoš a poskok Vincek napěchují dodávku všemožným oblečením i rekvizitami a několik týdnů v roce putují po republice. Zastávky zpravidla tříčlenného týmu Cirkusu Paciento však nejsou obvyklé, navštěvují totiž tuzemské psychiatrické nemocnice. Tamějším klientům umožňují se na chvíli stát akrobatem, žonglérem nebo třeba kouzelníkem.

„V cirkusu totiž můžete dělat různé hlouposti úplně legálně. Právě tenhle formát snese lecjaké vystoupení. Potkáváme třeba lidi, kteří jsou fantastičtí muzikanti, tanečníci nebo umí vyjmenovat všechny svátky v roce. A pak jsou lidé, kteří předvedou kotrmelec vzad, ale i to je fajn," vysvětlil Mlhoš půvab takzvaného sociálního cirkusu. Jeho pravé jméno je Martin Fojtíček a když zrovna necestuje, působí jako ředitel neziskové organizace Ledovec, pod níž tento projekt před sedmi lety vznikl.

A jak vlastně návštěva psychiatrické nemocnici vypadá? „Přijedeme na čtyři dny a zveme klienty, aby se k nám přidali. Dorazí za námi i jeden ze dvou Zdravotních klaunů, se kterými spolupracujeme. Námět představení se rodí až na místě," nastínil.

Zhruba hodinové vystoupení však nepřináší mezi pacienty jenom humor, ale mění též náhled na sebe sama. „Pokud vám někdo pořád říká, že jste nemocný, začnete o sobě takhle přemýšlet. Když dotyčnému řekneme, že je mimo to i skvělý hudebník, bude jeho život o něco pestřejší," zdůraznil Fojtíček. Doplnil, že pozitivní zpětnou vazbu na sociální cirkus má rovněž od personálu.

Díky projektu už v některých zařízeních podobná služba funguje pravidelně například v pražských Bohnicích nebo nedalekých Dobřanech. V nemocnici na jižním Plzeňsku je 8. října pro pacienty i veřejnost připraven celodenní program o duševním zdraví. Akce pokračuje v neděli přednáškami v plzeňském Moving Stationu.