Jak je to s výskytem hřibovitých hub můžete zjistit v mapě Českého hydrometeorologického ústavu ZDE

Houby už rostou po celém Plzeňském kraji. Největší úlovky zatím houbaři nacházejí na okrajích lesů, které jsou vyhřáté od slunce a je tam dostatek světla. „Hlouběji v lesích zatím ještě nejsou úplně vhodné klimatické podmínky k masivnímu růstu hub. Nedá se říct, že tam vůbec nerostou, ale na okrajích lesů je jich podstatně víc. Počasí je teď ideální, pokud nezačne foukat silný vítr, který by půdu v lesích vysušil. Houbám nesvědčí ani příliš mnoho vody. Vydatné deště by mohly způsobit, že houby začnou zahnívat,“ říká Martin Bartůšek z Mykologického klubu Plasy.

Houby teď rostou hodně rychle, říká Martin Bartůšek z Mykologického klubu Plasy. | Video: Deník/Veronika Krátká

Lidé už si nosí z lesů první hřibovité houby. „Už se objevují hřiby dubové, kterým se také říká májové, kováři i hřiby žlutomasé lidově nazývané babky. V březových hájích rostou kozáci a křemenáče. A musím říct, že v podmínkách, které teď panují, rostou velmi rychle. Na severním Plzeňsku jsem už našel hřib dubový, který vážil zhruba půl kila. Na stejném místě jsem byl před čtyřmi dny a kdyby už tam byl v téhle velikosti, určitě bych si ho všiml. Musel být hodně drobounký. Navíc byl úplně zdravý, což se u hřibů dubových moc často nestává. Houbaři o nich říkají, že jsou to konzervy na červy. Vzhledem k vlhkému a teplému počasí předpokládám, že houby teď budou dost červivé,“ dodává mykolog.

Kromě hřibovitých už roste celá řada dalších jedlých hub. „Dřív, než je obvyklé, se letos objevují takzvaní masáci neboli muchomůrky růžovky. Většinou začínají růst až v červnu. Je to jedna z našich nejchutnějších hub, lepší než hřiby. V lese jsem už letos viděl holubinky namodralé, to jsou vynikající houby, které se dají velmi dobře poznat. Říká se jim i holubinky špekovky. Když přejedete rukou přes lupeny, máte pocit jako byste přejeli po špeku a na rozdíl od všech ostatních holubinek se lupeny nelámou. Je to houba, která má klobouk zbarvený do olivově zelené barvy s namodralými a fialovými tóny,“ uzavírá Martin Bartůšek.