„S princem Edwardem jsme mohli prohodit pár slov. Bylo hezké vidět, jak si váží našich aktivit. Prožívali jsme pocit zadostiučinění. A rodiče, kteří tam byli s námi, na náš byli pyšní,“ uvedla Marie Čejnová.

Soutěž DofE byla založena v roce 1956 manželem britské královny Alžběty II. princem Filipem. V tuzemsku se vyhlašuje od roku 1994. Podstatou programu je osobní rozvoj mladých lidí. Účastníci musí splnit cíle ve čtyřech oblastech: dobrovolnictví, sport, talent a dobrodružná expedice.

Ilustrační foto.
Silničáři mají od středy zimu, pro Plzeň pořídili čtyři nová auta


Plzeňský tým na projektu pracoval rok a půl. A mířil na nejvyšší příčku zlaté ocenění. Proto se společně dnes už absolventi plzeňských gymnázií vydali na expedici do Himálají. Na trek, jejž vedl cestovatel Štěpán Pastula a plzeňský kantor Antonín Kolář, s nimi vyrazil také vozíčkář Jan Krauskopf. Další části programu DofE už plnili účastníci jednotlivě. „Každý týden jsem chodila do Totemu za jedním chlapcem, se kterým jsem dělala úkoly a pomáhala mu,“ nastínila vysokoškolačka Marie. V oblasti sportu začala kromě běhání ještě skákat na trampolíně. Největší metou však pro dvacetiletou studentku byly přijímací zkoušky na hudební akademii do Dánska, kam úspěšně složila zkoušky.

„Jsme moc vděční panu učiteli Kolářovi, že nám dal možnost se do programu zapojit. Všechny nás to hodně posunulo a v dobrovolnictví chce většina z nás pokračovat,“ uzavřela.

Nová místa v Plzeňském kraji dál vznikají. V Pannatoni parku u Nýřan stojí tato hala, kde chce SONY zaměstnat 300 lidí.
Hodně práce, málo lidí. Firmy mají hlad