V expozici s mimořádnými bezpečnostními opatřeními jsou asi čtyřletí jedinci, pořízení z českého soukromého odchovu. Jejich předkové ale pocházejí z Tanzanie. V zákulisí dosud žili odděleně. Chovatelé doufají, že po řadě úspěšných odchovů vzácných jedovatých hadů se jim podaří časem odchovat i mamby zelené. ČTK to dnes řekl ošetřovatel Jan Dohnal.

Mamby zelené obývají území od Keni a Tanzanie po Jihoafrickou republiku. Jsou to poměrně plaší hadi, výborně přizpůsobení životu na stromech a lovu ptáků - mají zelené zbarvení, jsou mimořádně rychlí a mají dlouhé jedové zuby. Jed v zubech neslouží jen k usmrcení kořisti, ale také hadům pomáhá jejich úlovek trávit, řekl Dohnal. V zoo je krmí myšmi. V zoo mají expozici v sousedství jejich příbuzné mamby černé. V zajetí se mohou dožít 20 až 25 let.

Samička má zatím kolem 140 až 150 centimetrů, sameček se délkou blíží ke dvěma metrům. Zbarvením se liší jedinec od jedince. Zatímco samec z plzeňské zoo je sytě zelený až s nádechem do modra, samička je žlutavá. Mamby zelené nejsou podle Dohnala tolik náročné na chov. Vzhledem k jejich rychlosti a toxickému jedu, který je pro člověka bez rychlé lékařské pomoci smrtelný, jsou ale velmi náročné na bezpečnost a na bezpečnou manipulaci.

Mamby zelené i černé plzeňská zoo chovala již na přelomu 60. a 70. let 20. století a poté i v expozici Akva Tera. Kromě Plzně jsou mamby zelené k vidění v zoo například ve Dvoře Králové nad Labem nebo v soukromé zoo Dvorec.

Ilustrační foto
Zastávky na nové trati mají jména