Spolu s městskými historickými slavnostmi pořádá spolek rekonstrukce bitev, průvody, jízdní turnaje a trhy. „Letos si připomínáme 30 let od založení skupiny, což zní skoro neuvěřitelně. Vystupujeme téměř každý víkend. Všechny projekty jsou náročné na organizaci a po celou dobu k nim přistupujeme s největší zodpovědností. Nejtěžší na všech akcích je samotná příprava, která trvá měsíce,“ říká Martin Cholinský, který skupinu od začátku vede.

Spolek se zaměřuje hlavně na období třicetileté války a na období gotiky – především pak na přemyslovské krále.

„Výjimkou však nejsou ani gladiátoři, Římané nebo piráti. Na počátku jsme si vyráběli kostýmy sami, ale vývoj šel strašně rychle dopředu a dnes by naše staré kostýmy dávno neobstály. Proto se obracíme na specialisty, kteří pro nás vyrábějí jak kostýmy, tak výzbroj,“ popisuje dále.

Nikolka přišla na svět v sanitce, navíc přímo na Štědrý den
Místo narození? Sanitka. Nikolka do porodnice čekat nehodlala

Rekonstrukce bitev, které se opírají o historické základy, pořádá spolek nejčastěji v Čechách, ale také v Německu, Itálii, Francii a Rakousku. Zajistit musí scénář, režii i samotnou realizaci včetně veškerého technického zabezpečení. „Organizovali jsme více než 200 bitev, obléhání a šarvátek. Největší bitevní rekonstrukcí je bitva na Bílé hoře, kterou pořádáme již tradičně na autentickém místě v Praze na Vypichu ; účastní se jí přes tisíc účinkujících a desítky vycvičených koní. Na autentickém místě pořádáme i rekonstrukci bitvy na Moravském poli v Rakousku, kde padl náš největší král Přemysl Otakar II.,“ říká Cholinský.

Skupina má celkem 20 členů. Někteří se pravidelně účastní i filmových natáčení. „Naše členy mohli diváci vidět například ve filmech Příběh rytíře, Johanka z Arku, Letopisy Narnie, Warcraft, Ať žijí rytíři, The Musketeers, Stěhování národů, Britannia, Knightfall nebo Jan Žižka,“ dodává.

Jaroslava Kunová
Zemřela bývalá ředitelka fakultní nemocnice Jaroslava Kunová

Dosavadní působení šermířského spolku Rytíři Koruny České zmapuje výstava s názvem 30 let s mečem v ruce, která se uskuteční od 17. února do 6. března v mázhauzu plzeňské radnice. Skrze archivní i novodobé fotografie se tak zde lidé dozví veškeré aktivity skupiny. Výstava bude zahájena 17. února v 16 hodin.