Zhruba o 60 tisíc kilometrů více než vloni ujedou v roce 2018 vozy Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Celkem by měly mít na letošních tachometrech najeto 15,4 milionů vozokilometrů, za což podniku radnice zaplatí 869 milionů korun jako tzv. úhradu prokazatelné ztráty.

„Proti roku 2017 je počet vozokilometrů mírně navýšen, což je dáno větším počtem plánovaných výluk,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík (KDU-ČSL) s poukazem na stavební akce jako je oprava mostu generála Pattona, rekonstrukce železničních mostů u hlavního vlakového nádraží nebo rekonstrukce Dlouhé ulice.

Podle ekonomického náměstka primátora Pavla Kotase (ČSSD) je důvodem v podstatě každoročního navyšování sumy pro PMDP nejen vyšší počet vozokilometrů, ale také růst platů nebo vyšší počet slev, které PMDP cestujícím poskytují. „Například jsme vrátili výhody držitelům zlatých Jánského plaket a v systému fungují i další slevy,“ uvedl Kotas.

O tom, jak PMDP vloni hospodařily, vypoví konečná zpráva na jaře. „Obvykle vracejí z úhrady prokazatelné ztráty kolem 12 milionů korun, letos by to mělo být zhruba stejné,“ řekl Kotas.

Ilustrační foto
Chřipková epidemie dál řádí na Klatovsku a jižním Plzeňsku

Další položkou, kterou budou muset dopravní podniky řešit, jsou splátky depa na Karlově. Jde jednak o kontrakt na údržbu vozového parku na 29 let s platbou za služby kolem 300 milionů Kč ročně plus splátky na objekt depa spočtené na zhruba 96 milionů korun na 25 let. Někdejší místopředseda dozorčí rady PMDP Petr Suchý (TOP 09) už dříve upozornil na to, že za PMDP platí splátku na depo radnice. Generální ředitel a šéf představenstva PMDP Michal Kraus uvedl, že tak to bylo od začátku předpokládáno. Náměstek Kotas teď řekl, že splátky už nepůjdou z radnice automaticky. „Schválili jsme proplacení poloviny splátky a v pololetí bude muset podnik doložit, zda má či nemá na zbytek,“ uvedl Kotas.

Co se týká plánované až miliardové rekonstrukce tramvajového depa na Slovanech, má podnik možnost půjčit si výhodně u Evropské investiční banky, ale úvěr by splácel výhradně sám.

Kolik letos ujedou
● Tramvaje: 5,341 milionu vozokilometrů ● Trolejbusy: 4,480 milionu vozokilometrů ● Autobusy: 5,568 milionu vozokilometrů ● Celkem ujedou vozy PMDP 15, 389 milionu vozokilometrů, za což radnice podniku zaplatí 869,316 milionu korun ● V roce 2017 byl objednaný počet vozokilometrů 15,329 milionu za 836,094 milionu korun.

Ilustrační foto
Napadl těhotnou expřítelkyni ve škole, je ve vazbě