Václav Steiner, Jan Pilař, Marek Princl a Martin Prachař zvítězili v soutěži o Nejinovativnější nápad se silným společenským dopadem a tržním potenciálem neboli Social Innovation Relay (SIR) mezi několika tisíci studenty.

„K vyvinutí chytré klíčenky nás inspiroval příběh spolužáka, jehož dědeček dostal na ulici infarkt a kromě klíčů u sebe neměl vůbec nic. Nemocnice o něm proto neměla žádné informace a nemohla tak kontaktovat jeho blízké, ani zjistit, jestli není třeba na něco alergický nebo netrpí vážnou nemocí,“ vyprávěl Václav Steiner.

Klíčence, jež má záchranářům pomoci identifikovat osoby, předcházel vývoj přihlašovacího čipu do školy nebo pro vyzvedávání obědů v rámci školního předmětu fiktivní firma, samotná klíčenka vznikla během osmi měsíců.

Mandelinky zasypaly zahradu Marie Frankové ve Smrkovci.
Mandelinky ničí úrodu, lezou po všem

„Zdravotní klíčenka byla už taková nástavba. Na podzim loňského roku jsme nad jejím stvořením začali přemýšlet. V únoru jsme se vrhli na vývoj, vychytávali jsme veškeré slabiny a zabývali se detaily,“ řekl Steiner.

ZABEZPEČENÉ ÚDAJE

Projekt, se kterým studenti zazářili již v několika soutěžích, je v republice a v zahraničí unikátní, přesto podle jeho spoluautora funguje na zcela jednoduchém principu. „Uvnitř se nachází čip, který je naprogramován tak, aby ho mohl načíst mobilní telefon, který dokáže číst NFC. Zároveň je ale bezpečný, veškerá data jsou uložena v zabezpečených databázích a přístup k nim získají jen pověřené osoby, tedy lékaři,“ popsal student.

„Údaje v klíčence by měly obsahovat také zdravotní údaje o daném člověku, když například někdo zkolabuje. Záchranáři pomocí aplikace načtou, jestli pacient netrpí třeba nějakou další nemocí,“ vysvětlil Steiner.

Než se studenti dočkali vítězství na mezinárodní soutěži, prošli také tuzemské soutěže. „Nejprve jsme se zúčastnili Studentské firmy roku, kde jsme v naší kategorii zvítězili. Poté jsme zvítězili v národním kole SIR a dostali se až do kola mezinárodního. Ve vítězství jsme věřili, měli jsme totiž na náš projekt skvělou zpětnou vazbu a nepodcenili přípravu,“ uzavřel Steiner.

Pouliční divadlo Le Cabaret Nomade uvedlo představení pro jednoho diváka v rámci festivalu Živá ulice.
FOTO: Hráli pro jednoho diváka