Filharmonici letos přišli mimo jiné o podstatnou část jubilejního ročníku Smetanovských dní. „Byly připraveny krásné koncerty, například z celého cyklu šesti koncertů ‚beethovenských‘ smyčcových kvartetů se odehrály jen dva, nerealizovaly se ani vzpomínkové komponované pořady či dva koncerty slavné francouzské klavíristky Anne Queffélec. Už plánujeme ale dramaturgii dalšího ročníku festivalu a budeme se snažit, aby posluchači o tyto hudební skvosty nepřišli a mohli si je vychutnat v příštím roce,“ říká ředitelka Plzeňské filharmonie a festivalu Smetanovské dny Lenka Kavalová.

Zdroj: Youtube

V těchto dnech se dokončuje i program celé příští koncertní sezony. Ta letošní měla vrcholit v měsíci červnu několika koncerty včetně nového interaktivního hudebního pořadu pro děti i rodiče s názvem Namaluj si hudbu. „Ani o tento pořad diváci nepřijdou, byla by to škoda, protože se na jeho přípravě podílela řada významných tvůrců – Tomáš Ille, Martin Pášma, Renáta Fučíková se svými studenty a další. Určitě jej zařadíme na začátek příští sezony,“ slibuje Lenka Kavalová.

Strakova zlatá tečka. Od titulu uběhlo sedm let
Strakova zlatá tečka. Od titulu uběhlo sedm let

Novinkou bude série Dvořákových koncertů, Pocta Janu Kubelíkovi či Melodram Beethoven – Fibich. Samozřejmě nebude chybět další koncert filmových melodií s názvem Zvuk Hollywoodu II. Diváci se mohou těšit na taková jména jako jsou houslisté Tedi Papavrami či Mayumi Kanagawa nebo klavíristé Frank Braley, David Lively a Ivan Klánský .

Už teď je ale zřejmé, že ne všechny koncerty, které se nestačily odehrát, se do dramaturgie příštích sezon vejdou. „Majitelům vstupenek však určitě nabídneme adekvátní náhradu, připravujeme atraktivní mimořádné koncerty. Pochopitelně jsme připraveni i vstupné vrátit,“ říká manažer PR Plzeňské filharmonie Pavel Bouda.

Ilustrační foto.
Epidemii překonáme, říká lékař a záchranář. Pomáhá také seniorům

Vedle koncertů připravuje Plzeňská filharmonie různé projekty na novou sezonu, pro děti vyhlásila výtvarnou soutěž Nakresli svoji filharmonii a v těchto dnech vzniká i originální videopozdrav s upoutávkou na příští koncertní sezonu. Hráči doma pilně zkoušejí a připravují se individuálně. Noty na všechny stěžejní koncerty mají k dispozici a v kontaktu jsou díky mobilním aplikacím i se svým šéfdirigentem Ronaldem Zollmanem, který musel kvůli uzavřeným hranicím zůstat doma v Belgii.

„Chtěla bych poděkovat všem našim posluchačům, kteří nás podporují a veřejně se například vzdávají vrácení vstupného ve prospěch Plzeňské filharmonie. Jsme rádi, že jsou s námi i v těchto těžkých časech a těšíme se, že našimi koncerty v nové sezoně uděláme radost naopak my jim,“ dodává Lenka Kavalová.