V Jablonského ulici, kde už církev jeden činžovní dům vlastní, pořídila další budovu. Loňské opravy vyšly na 30 milionů korun, letošní pak na dalších 60 milionů. Objekt nabídne až 50 bytů. Podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba půjde o klasické byty, ovšem se sociálním rozměrem. „Chceme jít cestou adresné pomoci. Ceny nájmu budou normální, ale my konkrétnímu člověku, například matce samoživitelce, přispějeme,“ vysvětlil.

Další dům, který diecéze koupila, opravila a v současnosti připravuje ke kolaudaci, se nachází na Jíkalce. V této lokalitě už provozuje studentskou kolej, v čemž bude i nadále pokračovat. V nových prostorách bude sídlit pět sester z kongregace Milosrdných sester svatého Kříže, jež pracují především v nemocnicích. Kromě toho zde vznikne byt pro studentky. V tom-to případě se částka vyšplhala na sedm milionů Kč.

Pravděpodobně další cílovou skupinu, na niž se katolíci zaměří, jsou senioři. „Investovali jsme do pozemku na Nové Hospodě, kde chystáme výstavbu domu za čtyřicet milionů korun. Zřejmě půjde o zařízení s pečovatelskou službou. Jsme na začátku. Na projektové dokumentaci se teprve pracuje,“ nastínil Holub. Odbornou péči bude zajišťovat pravděpodobně Charita. Zahájení stavby se odhaduje na rok 2019.

Aktuální nabídka v krajské metropoli činí 464 bytů. „Další zařízení jsou určitě potřebná, protože populace stárne. Mnohdy se stává, že senioři sice mají vlastní zázemí, ale není vůbec přizpůsobené jejich potřebám. Typické je to třeba v koupelně, kde nemají sprchový kout,“ nastínil ředitel diecézní charity Jiří Lodr.

Společnou oblastí, do níž se věřící pustili s dalšími diecézemi, je investice do rychle rostoucích dřevin. „Do projektu jsme vložili zhruba sedmnáct milionů korun,“ vyčíslil biskup.

Ve středu schvalovala ekonomická rada plzeňské diecéze rozpočet biskupství na příští rok. Jedná se o přibližně 110 milionů korun. Důležitou část tvoří právě výnosy z uvedených projektů. Jejich výše přesáhne 20 milionů Kč. Potřeba zisku je dána postupně slábnoucí finanční podporou od státu, jež v roce 2030 přestane fungovat.

Co se týče peněžní náhrady za majetek, jenž nemůže stát církvím vrátit, většina z 285 restitučních žádostí je už vyřízena. Téměř všechny pozemky, polní i lesní, už jsou vydány. Pouze v několika případech musela diecéze svá práva vymáhat soudně. Vyřešena je například sporná otázka 200 hektarů v oblasti Horšovského Týna. Rozsudek dal nakonec za pravdu církvi. Plzeňská diecéze též letos předala některé své kostely obcím. Konkrétně šlo o chrám v Dolanech, ve Volduchách a Brložci u Toužimi.

ZACHRÁNCE ŠESTILETÉ HOLČIČKY. Petr Ježek (na snímku vlevo) přebírá čestnou plaketu od primátora Martina Zrzaveckého.
Město vyznamenalo hrdiny. Zachraňovali lidské životy